Начало Културни събития Нощ на историите за Пловдив
плакат

Нощ на историите за Пловдив

“Нощ на историите” с издание за Пловдив на 27 октомври

Събитийният формат “Нощ на историите” се завръща с ново градско издание, посветено на Пловдив. Тематичен акцент е “Вещи с истории”, а в ролята на разказвачи ще бъдат специалисти, които професионално се занимават с архиви, фондове, колекции от Пловдив.

Събитието ще се проведе с вход свободен на 27 октомври 2022 г. (четвъртък) от 20:00 ч. в Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1).

Ето и повече за участниците в “Нощ на историите за Пловдив”:
Иван Крачанов е ръководител на Дигитален център към Народна библиотека “Иван Вазов”. Наскоро институцията представи новата си Дигитална библиотека, създадена по проект към Фондация “Пловдив 2019”. Библиотеката съдържа периодика, книги, фотографии, графични издания, карти, ръкописи и др. На събитието ще бъде представена колекцията “Проекти на монументални произведения”, която се съхранява в пловдивската библиотека. Това са 95 рисунки на картон, създадени от едни от най-именитите пловдивски художници – Йоан Левиев, Димитър Киров, Енчо Пиронков и Анастасия Кметова. Тези рисунки са проекти, направени в мащаб, за художествено оформление на градската среда – стенописи, сграфито, мозайки и др. Повечето от тези проекти са реализирани и пловдивчани минават покрай тях всеки ден.
Виолета Николова (ПР) и Светлана Василева (музеен педагог) са експерти в Регионален етнографски музей Пловдив. Ще научим историята на 175-годишната Къща Куюмджиоглу, в която се помещава музеят, както и какви са историите зад част от експонатите от фондовете на РЕМ Пловдив.

Катерина Георгиева е театрален археолог и драматург. Започва работа преди три години в Драматичен театър Пловдив, като е поканена с основната цел да се издири, възстанови и подреди архива на 140-годишния театър. Като продължение на този процес създава и Facebook групата “Театрални хроники”. Една от големите цели на Драматичния театър е всичко това да прерасне в музей, който и като място и като дигитално пространство да съхранява паметта му.
Снежана Фурнаджиева е председател на Дружеството на пловдивските художници. Има 24 самостоятелни изложби, от които 7 в чужбина. Нейни картини са притежание на галерии в Пловдив, София, Будапеща, Виена, Париж, Лондон, Стокхолм, Солун и др.

Събитието се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и с партньорството на Община Пловдив, Регионален етнографски музей Пловдив, Народна библиотека “Иван Вазов”.

 • Град:

  Пловдив

 • Адрес:

  Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1)

Дата

27.окт.2022
Изтекло събитие!

Час

20:00

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно

Локация

Пловдив
 • Град:

  Пловдив

 • Адрес:

  Bee Bop Cafe (ул. „Гладстон“ 1)