Начало Културни събития Представяне на книга: Тошо Дончев „Хайдушка гощавка“
Обложка на книгата „Хайдушка гощавка“

Представяне на книга: Тошо Дончев „Хайдушка гощавка“

Къде: Институт Лист София
Кога: 7 юни, вторник
Час: 18.00 ч.

Къде: Стара Загора – Къща музей “Гео Милев”
Кога: 8 юни, сряда

С участието на автора Тошо Дончев, редактора Мартон Месарош Навараи, издателя Марин Георгиев и преводачката Нели Димова.
Книгата ще бъде представена от доц. д-р Йордан Ефтимов. Откъси ще прозвучат в изпълнение на Диана Борисова.

Тошо Дончев, писател, преводач, социолог, член на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. – на Съюза на българските писатели. Роден в Будапеща през 1944 г. Следва в Будапеща и София, защитава докторската си дисертация в Института по социология към БАН (1984). Председател на Българското републиканско самоуправление (1995-1998), председател на Управлението за национални и етнически малцинства (1998-2000). През 1991 г. основава списание “Хемус”. Директор на Унгарския културен институт в София (2011-2015). На български език са издадени шест негови книги: “Българи от ново време”, 2000, “Прокълнатото щастие на леля Ица”, 2008, “Вълчи вой-кучи лай”, 2012, “Умната! Или петте правила на щастието”, 2013, “За делничните добродетели”, 2018, “Роса по залез”, 2019. Превел е на унгарски език пет български романа и “Женско сърце” на Йордан Йовков.

Читателят държи в ръцете си нещо като продължение на последния сборник на Тошо Дончев „Роса по залез“. Новият му сборник „Хайдушка гощавка“ поднася на читателя не само кулинарни деликатеси, както подсказва подзаглавието на книгата, но и „житейски рецепти“, рефлектиращи върху битието ни. Размислите не са самоцелни, мъдростите не са роля, те са водени от любов към ближния, от трезв разум и невинен хумор. Разделената на две смислови единици книга, състояща се от близо сто кратки форми и текстове, написани под знака на самоопределението, свидетелства за съзнателно намерение: авторът не иска да се подчинява на никакви тенденции. (Мартон Месарош Навараи, редактор на книгата)

 • Град:

  виж в описанието

 • Адрес:

  виж в описанието

Дата

07.юни.2022
Изтекло събитие!

Час

18:00
 • Град:

  виж в описанието

 • Адрес:

  виж в описанието