Начало Културни събития XXV-ти Международен фестивал за автентичен фолклор – Дорково 2023
плакат

XXV-ти Международен фестивал за автентичен фолклор – Дорково 2023

За да е жива българската традиция, в китното с. Дорково, общ. Ракитово ежегодно се провежда Международен фолклорен фестивал за изворен фолклор.

Началото му е поставено през 1996 г. от ръководството на читалището, с председател Ангел Попов. Тази родолюбива инициатива е подкрепена от кметство Дорково, общ. Ракитово, Министерство на културата гр. София, фондации, местни фирми и родолюбиви дорковци. Въпреки всички трудности през годините, фестивалът се разраства, усъвършенства, издига му се имиджа, всяка година се увеличават желаещите състави да участват в него. Целта на Фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство. На фестивалната сцена са играли и пели състави от цяла България, международни групи от: Сърбия, Румъния, Италия, Молдова, Полша, Чехия, Словения, Хърватска, Грузия, Украйна, Гърция, САЩ, Южна Корея, Колумбия, Пуерто Рико, Турция, Русия, Узбекистан, Венесуела, Испания и др. Продължителността на Фестивала е три дни, в които се събират любителите на фолклора, идват състави от близо и далеч, от всички краища на света и се връщат всяко лято заради любовта си към българското, красивото и непреходното.

През настоящата година той ще се проведе от 28.07.2023 г. до 30.07.2023 г. включително по следната програма:
28.07.2023 г. /петък/ – 20:00 часа – Дефиле на международните състави от Молдова, Сърбия, Турция, Украйна и домакините Ансамбъл ,,Овчарска песен”; Приветствие за откриване на фестивалните дни от Председателя на организационния комитет на фестивала Г-н Николай Ковачев кмет на с. Дорково; Празнично веселие с известен фолклорен певец и илюминация.
Следващите два фестивални дни събитието ще бъде целодневно на откритата сцена пред НЧ” Св. Св. Кирил и Методий – 1919 г.”, където се очаква голяма публика и много приятни емоции.

На 30.07.2023 г. след изявата на всички колективи ще се проведе галаконцерт на гостите от чужбина, на който те ще получат своите грамоти и плакети.

Ако желаете да вземете участие във фолклорните изяви, може да го заявите на телефон: 0879 491890 или на enail: dorkovo@abv.bg
Ще намерите заявката за участие на официалните Facebook страници: Читалище Дорково и Международен фолклорен фестивал Дорково. Срокът за подаване на заявките е 10.07.2023 г.

Медийни партньори на фестивала са: местна ТВ ,,Деймос” ТВ ,, Родина” – Благоевград. Фестивалът няма конкурсен характер, но се оценява от специалисти фолклористи от НС на ЦИОФ България гр. София, които са готови да дадат своята оценка на всеки един състав и оценят фестивала като цяло.

Предварително благодарим на всички колективи, които ще се запишат за участие във фестивалната програма, като им желаем ползотворна работа и успешна изява на фестивалната сцена.

 • Град:

  с. Дорково, Кметство Дорково, ул. "Цепина" № 59

 • Адрес:

  4641 Dorkovo

 • Уебсайт: https://rakitovo.bg/wps/portal/municipality-rakitovo/home
 • Име на организатор:

  Кметство Дорково,
  НЧ „Св. Св. Кирил и
  Методий-1919” - с. Дорково,
  Община Ракитово,
  Министерство на
  културата

Дата

28. - 30.юли.2023
Изтекло събитие!

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно,
Дневно,
На открито
 • Град:

  с. Дорково, Кметство Дорково, ул. "Цепина" № 59

 • Адрес:

  4641 Dorkovo

 • Уебсайт: https://rakitovo.bg/wps/portal/municipality-rakitovo/home
 • Име на организатор:

  Кметство Дорково,
  НЧ „Св. Св. Кирил и
  Методий-1919” - с. Дорково,
  Община Ракитово,
  Министерство на
  културата