Начало Културни събития „Българските виртуози от световните сцени” – Светлин Русев
Светлин Русев

„Българските виртуози от световните сцени” – Светлин Русев

На 10 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера гостува брилянтният цигулар Светлин Русев.

Симфоничният концерт под диригентството на маестро Ивайло Кринчев с участието на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е част от цикъла „Българските виртуози от световните сцени” и се посвещава на 100 години от смъртта на великия френски композитор Камий Сен-Санс. Богата програма, която включва едни от най-популярните и обичани от публиката шедьоври за цигулка и оркестър, ще зарадва почитателите на френската инструментална класика.

Ето какво споделя диригентът Ивайло Кринчев:
„След предложението на Светлин Русев да изпълни произведения от Камий Сен-Санс по повод 100г. от смъртта на композитора, изборът на останалата част от програмата се оформи по естествен начин с творби на най-ярките представители на френския романтизъм. Постарах се да подбера произведения, които да са контрастни и да включват образци от по-ранния период, като увертюрата ,,Римски карнавал“ от Берлиоз, до сюитата ,,Пелеас и Мелизанда“ от Габриел Форе, чиято музика се описва като своеобразен мост между романтизма и модернизма. И ако в ,,Римски карнавал“ енергичната и оркестрирана по блестящ начин музика вдъхва живот на  карнавалните сцени от площад Колона в Рим, то в ,,Пелеас и Мелизанда“ Форе безпогрешно е схванал с най-нежно вдъхновение поетичната чистота, която прониква и обгръща пиесата на Метерлинк. Повечето хора познават Жорж Бизе чрез оперите му с уникалната му способност да създава очарователни и впечатляващи мелодии. В ,,Арлезианката“ също се усеща онази привлекателност и чувствителност, която е не само феномен на оркестрацията, но и създава истинска движеща сила в музиката, която същевременно е абсолютно свързана с театралния момент в пиесата на Алфонс Доде.”

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера-Стара Загора зрителите влизат: след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

 • Град:

  Стара Загора

 • Адрес:

  Държавна опера-Стара Загора

Дата

10.ноем.2021
Изтекло събитие!

Час

19:00

Тип събитие

Вечерно

Локация

Стара Загора
 • Град:

  Стара Загора

 • Адрес:

  Държавна опера-Стара Загора