Начало Културни събития БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ

В края на август под открито небе традиционно ще се проведе XII-то  издание на Банско опера фест.

Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди на централния площад „Никола Вапцаров” в Банско.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. На 27 и 28 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна – операта „Вълшебната флейта” и мюзикъла „Човекът от Ла Манча”.

“Вълшебната флейта” е последната опера, която Моцарт създава. Композирана е в две действия, в популярната по онова време форма Singspiel, която включва едновременно говорни диалози и пеене. Създадена е по либрето на Емануел Шиканедер – известен за времето си актьор, режисьор, автор на пиеси, импресарио, както и извънреден ценител на таланта на Моцарт. Продукцията на Театрално-продуцентски център Варна “Вълшебната флейта” е премиерна за годината. Режисьор е Антониу Замфир от Opera Romana Craiova – Румъния, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а консултант по сценографията е Иван Токаджиев. В главните роли ще гледаме Мария Павлова, Гео Чобанов, Георги Султанов, Пламена Гиргинова, Лилия Илиева и Иво Йорданов. Дирижира Стефан Бояджиев.

В съботната вечер на август (28-ми), на сцената на Банко Опера Фест ще бъде представен мюзикъла “Човекът от Ла Манча”, по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, с който Театрално-продуцентски център Варна работи за най-успешните си продукции. На диригентския пулт ще застане Страцимир Павлов. Сценографията на мюзикъла е дело на Иван Токаджиев, костюмите – на Петър Митев, а автор на хореографията е Боряна Сечанова. В ролята на Дон Кихот ще влезе Орлин Горанов, негов верен оръженосец ще бъде Мариан Бачев, а Лилия Илиева ще се превъплъти в Дулсинея.

 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  площад "Никола Вапцаров"

 • Име на организатор:

  Община Банско, Монте Мюзик

Дата

27.авг.2021
Изтекло събитие!

Час

20:30

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно

Локация

Банско
 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  площад "Никола Вапцаров"

 • Име на организатор:

  Община Банско, Монте Мюзик