Начало Културни събития „Барокови картини” в камерна зала “България”
Барокови картини

„Барокови картини” в камерна зала “България”

„Барокови картини” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел ще „нарисуват” с глас и звук на 2 април, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Иванова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни инструменти, блок флейта. Диригент на концерта е Виктор Крумов. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др.
Монтеверди, Пърсел и Хендел са най-големите и изявени, а също и най-модерните за времето си композитори. Те създават еталони на бароковата музика. В естетиката на барока героите в оперите са легендарни царе или митологични личности. Чувствата са изведени до крайност и ексцесия. Любовта и омразата са абсолютни и еднозначни. Когато човек обича, обича на живот и смърт.

В програмата на концерта са избрани едни от най-добрите музикални образци на бароковата епоха. Бароковата музика изисква различна певческа техника от съвременната практика, различни – фразиране и чувствителност. Затова много рядко днес се посяга към този репертоар в България. Той се отличава с голяма вариативност и техническа виртуозност, които са много впечатляващи. За щастие в световен мащаб все по-често театрите се връщат към произведения от този период и съществува т.нар. „Възраждане на Барока“ поради големия интерес на публиката. За някои от произведенията са направени специални аранжименти от Виктор Крумов и Константин Косев.

Билети за концертите са налични на касата на зала “България”, онлайн и в мрежата на Ивентим.
Цени на билетите: 15 лв.
Специална цена за пенсионери – 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева

Барокови картини

 • Град:

  София

 • Адрес:

  Камерна зала "България"

 • Име на организатор:

  Софийската филхармония и
  Държавна опера-Стара Загора

Дата

02.апр.2022
Изтекло събитие!

Час

19:00

Локация

София
 • Град:

  София

 • Адрес:

  Камерна зала "България"

 • Име на организатор:

  Софийската филхармония и
  Държавна опера-Стара Загора