Начало Културни събития Изложба „Ретро секцио – 30“
плакат

Изложба „Ретро секцио – 30“

От 7 февруари 2023 г. до 3 март столичната галерия „Графикарт“ ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София. Досега графикът не е излагал свои творби в столицата, независимо че е участвал в над 400 изложби в САЩ, Китай, Европа и т.н. Експозицията е със заглавие „Ретро секцио – 30“ и в „Графикарт“ любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото добре познато по света творчество.

Достатъчно ли са 30 години, за да разбереш корените си и да се свържеш с тях? Това е „търсенето“, което преди 30 години Станислав Божанков е започнал… В изложбата „Ретро секцио – 30“ ще видим родовите, личностните и исторически теми, които вълнуват автора. Той самият споделя, че благодарение на студентството в Краков, Полша, е разбрал, че няма как да се впише в света на изкуството ако не се обърне към своите „балкански корени“.  Личното ДНК, както той се изразява, се проявява, чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че дори и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи. Творбите му носят символиката на миналото и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска дейност, която те кара да се замислиш за собственото си родово начало, да търсиш артефактите към душата си.

Графичното изкуство за Божанков е само изразно средство, което използва да разгърне неговата изследователска дейност, чрез многото и различни техники, които предоставя то. Станко, както го наричат, работи акватинта, офорт, колография, линогравюра, мецотинто, обича да експерементира, дори си прави сам хартията. За него водещ е експериментът, до толкова, че дори и при правенето на хартия я създава обратно на всички правила за направата й.

 • Град:

  София

 • Адрес:

  галерия „Графикарт“, жк Лозенец, ул. „Златовръх“ № 50

Дата

07.фев.2023 - 03.мар.2023
Изтекло събитие!

Локация

София
Категория
 • Град:

  София

 • Адрес:

  галерия „Графикарт“, жк Лозенец, ул. „Златовръх“ № 50