Начало Културни събития Класически концерт на “30 FINGERS” – Северна Македония
30 FINGERS

Класически концерт на “30 FINGERS” – Северна Македония

Клавирно трио ” 30 FINGERS” в състав: Весна Ангелова- Христов, Мария Вършкова и Петар Макариевски са представители на модерната пианистична школа на Република Северна Македония.

В програмата ще чуете произведения от Доницети , Черни , Белини и др.
ВХОД СВОБОДЕН.

Събитието се осъществява с подкрепата на Министерство на Културата, община Шабла и е в съвместно партньорство със Зелен Образователен център гр.Шабла.

Весна Ангелова- Христов е завършила основно и средно музикално образование в Скопие в класа на проф. Павлина Среброва. На 17 години е приета във ФМУ, където завършва пиано с най-висок успех в класа на проф. Борис Романов. Преподава интерпретация по пиано във FMU под ръководството на известната пианистка и педагог Рита Кинка (Академия за изкуства Нови Сад, Република Сърбия). По време на обучението си печели много национални и международни награди (Специална награда Международен конкурс Н. Сад, Република Сърбия, Диплом от Международен конкурс в Ойтлинген, Германия, специална награда и няколко първи награди на държавни конкурси по пиано и камерна музика.) Евровизия за класическа музика и помага да реализира телевизионния портрет на Македонската телевизия. Тя получава стипендия за участие в Париж през 2008 г. в Международния град на изкуствата (Cites des Arts Paris).

Участва и в международни майсторски класове на изявени педагози – Б.Романов, Рита Кинк, Антон Диков, Й.Михайлович, Яромир Клепач (Френско-чешка лятна академия). Печели стипендия на МММ за участие в международния майсторски клас в Вакерсхайм, Германия, където работи с известни педагози от тази област.
Изявява се като солист и камерен изпълнител в концертни зали в Република Северна Македония, Косово, Република Сърбия, България, Хърватска, Франция (Париж), Германия, Турция, Чехия, САЩ (Ню Йорк). Участвала е в различни фестивали в Република Северна Македония – Охридско лято, Скопски летен фестивал, както и на международна сцена – DAM Festival, Chopin Fest (Прищина), Saloil Francophonie, Созопол (Р.България), Fete de la musique Париж и др.

Изявява се и като солист на Македонската филхармония. Нейният афинитет към камерната музика води до създаването на клавирно трио и клавирно дуо.Член е и на Държавната комисия за конкурси по пиано и камерна музика. В момента работи като професор по пиано и камерна музика в DMBUC “Илия Николовски-Луй” Скопие и е външен сътрудник на оркестъра на Македонската филхармония и Факултета по музикални изкуства Скопие.

Мария Вършкова е родена в Битоля, където завършва основното и средното си музикално образование. Завършила е Факултета по музикални изкуства – Скопие с най-висок успех на университетско ниво – “CUM LAUDA” в класа на проф. Т. Светиев, където завършва и магистърска степен по пиано.
По време на обучението си тя печели няколко награди в бивша Югославия, като най-важната международна награда е Третата награда на Международния конкурс за млади пианисти в Рим – Италия.
Участвала е в множество семинари по пиано и камерна музика и няколко пъти е единственият представител на Република Северна Македония в Световния младежки оркестър, където си сътрудничи с топ диригенти и солисти.
Вършкова има особен афинитет към съвременната музика, владеейки най-новите клавирни техники. Реализирала е над 50 световни премиери на солови и камерни произведения не само от македонски, но и от чужди автори.
Освен няколко записани компактдиска с изтъкнати македонски изпълнители Ана и Олег Кондратенко, Блерим Груби, Страшо Темков, през 2010 г. записва и първия си самостоятелен диск.
Концертирала е като солист и камерен изпълнител в Турция, Хърватия, Холандия, Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Италия, България, Русия, Америка, България, Сърбия, Австрия, Англия, Гърция. Редовно се изявява на реномирани фестивали в РСМ, като Охридско лято, ДММ, Златна лира, Есенни музикални празници и др.
Връх в творческата и дейност е наградата за специални творчески постижения, получена от международното жури на международния конкурс „Охридска перла“, 2009 г., както и трите награди „Виртуози“, за музикален изпълнител, 2013 г., Камерен ансамбъл 2015 г. и Камерна състав 2016г.
В момента Мария Вършкова работи, като доцент във Факултета по музикални изкуства в Скопие.

Петър Макариевски е роден в Скопие, Република Северна Македония. През 2003 г. Макариевски получава магистърска степен по пиано в ДМА “Проф.Панчо Владигров” София, България в класа на проф. Антон Диков. През 2011 г. е удостоен с длъжността асистент по преподаване в държавния университет на Джорджия в Атланта, САЩ. По време на престоя си в Атланта Макариевски активно изнася солови рецитали и камерна музика.
Организира концерти и фестивали чрез Френския алианс и Гьоте институт в Атланта. Като лауреат на конкурса за инструментални концерти „Brumby” в Атланта, той получава положителни отзиви и му е предложено да свири с няколко оркестъра в Атланта.
Макариевски активно концертира в Македония; Германия; България; САЩ; и Балканския регион. Обича да изпълнява камерна музика и се изявява като пианист в различни камерни формации, както и като солист на Македонския филхармоничен оркестър.
Макариевски има дълъг списък от назначения като: професор по пиано в Държавното музикално училище в Тетово, хоноруван корепетитор в Македонската опера и балет; официален клавирен корепетитор на няколко международни конкурса в Прищина, Косово; асистент по пиано в Georgia State University в Атланта, САЩ; професор по камерна музика, професор по пиано и сътрудничещи позиции на пианист в Държавното музикално и балетно училище в Скопие. От 2019 г. той преподава и заема сътрудничеща позиция по пиано във Факултета по драматични изкуства в Скопие, Република Северна Македония.

 • Град:

  Шабла

 • Адрес:

  Зелен образователен център

 • Име на организатор:

  Сдружение "Лаборатория за изкуство и култура"

Дата

13.авг.2022
Изтекло събитие!

Час

18:30 - 18:30

Локация

Шабла
 • Град:

  Шабла

 • Адрес:

  Зелен образователен център

 • Име на организатор:

  Сдружение "Лаборатория за изкуство и култура"