Начало Културни събития Концерт “Есенни настроения”
Есенни настроения

Концерт “Есенни настроения”

Есенни настроения ще ни представят Български Камерен Оркестър – Добрич с гост диригент Арто Чифчиян и солист Десислава Щерева – пиано.

На 24 ноември 2021 г. от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ почитателите на класическата музика ще се насладят на есенен концерт със специално подбрана програма с произведения на Бах, Моцарт и Барбър.

Програма:
Й. С. Бах – Прелюд и Фуга, си бемол минор от „Добре темперирано пиано“ – І том, версия за струнен оркестър
В. А. Моцарт – Адажио и Фуга в до минор, К546
С. Барбър – Адажио за струнен оркестър, оп. 11
Й. С. Бах – Концерт за пиано и струнен оркестър № 1, ре минор

БИЛЕТИ В МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР – ДОБРИЧ
В РАБОТНИ ДНИ 10.00 – 12.00, 13.00 – 17.30 ч.
И В ДЕНЯ НА КОНЦЕРТА ОТ 16.30 ч. В ОГЛЕДАЛНА ЗАЛА

 

Диригентът Арто Чифчиян е роден в Пловдив. Музикалното си образование получава в Средното музикално училище в родния град Пловдив. Първите си уроци по дирижиране получава от известния пловдивски композитор и диригент Иван Спасов. Продължава следването си в Държавната Музикална Академия София в специалния клас по оркестрово дирижиране на прославения български композитор и диригент професор Константин Илиев.

По време на следването си дирижира многократно симфоничния оркестър на ДМА и участва в международната младежка музикална среща в Байройт – Германия. Тук посещава курса по дирижиране на прочутия американски диригент Ерих Лайнсдорф. След завършване на следването си работи в Плевенската Филхармония и Русенската Държавна Опера където подготвя и дирижира около 200 оперни и балетни спектакли. Основава младежки симфоничен оркестър при Пловдивското средно музикално училище и осъществява изключително успешни концертни турнета във Франция и Германия.

В този период Арто Чифчиян осъществява творчески контакти с руския диригент Игор Маркевич, българските музиканти Стойка Миланова, Дора Миланова, Божидар Ноев, колумбийската певица Кармина Гайо, канадската пианистка Маргарет Брюс и гръцката пианистка професор Агате Леймони. Арто Чифчиян е дирижирал почти всички български оркестри. Дирижира гастролни концерти със СО на Солун – Гърция, Филхармоничния оркестър в Ереван – Армения и операта в Анталия – Турция.

Дебютира в Пасадена – САЩ през 2016 г. и концертът е посрещнат с изключително ласкави отзиви от някои водещи американски музикални специалисти. Понастоящем Арто Чифчиян изнася концерти като гост диригент на различни симфонични оркестри в страната.

Ето какво казват за него:
„Браво за чудесното изпълнение на 7-ма симфоня на Бетховен. Звукът на оркестъра е много добър и специално последното фортисимо на Егмонт. А с работата Ви със сопраното, аз разбрах, че Вие имате голям опит с операта и оперните певци.“ Мартин Зигхарт, Австрия. „Аз се зарадвах изключително много на записа, който чух. Няма съмнение, че Вие успявате да накарате музикантите да свирят със страст и убеденост чрез енергията, която Вие проявявате на сцената, енергия, която рефлектира на свиренето. Вие също сте чувствителен акомпанятор на певците в различните арии.“
Проф. Хенри Фогел – бивш президент на Чикагския Симфоничен Оркестър.

„Вие сте диригент, който може да моделира всеки голям ансамбъл.“
Борис Брот, САЩ.

 

Проф. д-р Десислава Щерева завършва Средно музикално училище в гр. Бургас в класа по пиано на известната българска пианистка Радка Чомакова. Под нейното вещо ръководство тя се изгражда като професионалист и артист. По-късно е приета в Московската консерватория „Чайковски”, където се дипломира в класа на проф. Зинаида Игнатиева. При нея завършва и двугодишна изпълнителска аспирантура. Има активна и разнообразна концертна дейност като солист и камерен партньор.

Изявява се като солист на редица симфонични и камерни оркестри – Софийска, Пловдивска, Русенска, Плевенска, Бургаска, Шуменска филхармонии, камерен ансамбъл ”Софийски солисти“, камерните оркестри в Добрич, Хасково, „Симфониета” Варна, Перник и други. Лауреат е на международни и национални конкурси в България, Чехия, Италия, Словакия, Япония. Концертира в Русия, Белгия, Люксембург, Унгария, Гърция, Македония. Участва във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Европейски музикален фестивал“, „Варненско лято”, „Аполония“, „Салон на изкуствата“, Новогодишен музикален фестивал, ”Нова българска музика”, ”Пианисимо”, Музикални празници „Емил Чакъров”, Дни на Руската клавирна музика и др., както и на фестивали в Гърция, Македония и други.

През 2001 г. издава CD съвместно с Радка Чомакова – Произведения за пиано от Панчо Владигеров. През 2008 г. този диск е селектиран и включен в международната поредица „Шедьоври на класиката”.

През 2010 г. е поканена да участва в издаването на двоен компактдиск с цигулкови произведения на съвременния сирийски композитор Dia Succari. Записите се осъществяват в Берлин, като всяко произведение се акомпанира от различен пианист, общо 21 от цял свят. Репертоарът на Десислава Щерева е стилово разнообразен, включва както представителни /първите клавирни концерти от Брамс, Рахманинов, Прокофиев/, така и по-рядко изпълнявани произведения, като ранните седем клавирни концерта от В.А. Моцарт и др. От 1997 г. датират изявите и с клавирното дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова. С този ансамбъл са осъществени много премиерни изпълнения както на произведения от съвременни български автори (някои от които писани специално за тях – Ал. Йосифов, Н. Кауфман), така и на творби от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Конлън Нанкароу и др. Дуото реализира студийни записи за БНР, както и няколко филма за БНТ от поредицата „По вълните на музиката”, участва в многобройни специализирани радио и телевизионни предавания за класическа музика.

В Добрич участваха в Седмица на камерната музика „Константин Илиев“, 2018 г. като изпълниха блестящо „Славянски танци“ за пиано на 4 ръце от Дворжак. За тяхното дуо член кор. на БАН, академик, проф. Николай Кауфман твърди: “Клавирното дуо Щерева-Симеонова е явление в българския музикален живот. Прецизност, култура, темперамент, красота на тона, оригинална интерпретация, собствено музикално лице. От предкласиката до най-нови творби, те изпълняват майсторски, като зрели изпълнители на световно ниво…”
Понастоящем Десислава Щерева е професор в Катедра “Пиано” на ТКДФ в НМА “Проф. Панчо Владигеров” и преподавател по пиано в департамент “Музика” в Нов Български Университет.

 

Информацията е изпратена от: Angel Radilov

 • Град:

  Добрич

 • Адрес:

  ул. "България" №5
  Огледална зала "Нели Божкова"

 • Име на организатор:

  БКО и Община Добрич

Дата

24.ноем.2021
Изтекло събитие!

Час

18:30

Вход

5.00 лв

Тип събитие

Вечерно

Локация

Добрич
 • Град:

  Добрич

 • Адрес:

  ул. "България" №5
  Огледална зала "Нели Божкова"

 • Име на организатор:

  БКО и Община Добрич