Начало Културни събития Културни вечери “Традиции и изкуство” в Банско
"Традиции и изкуство" в Банско

Културни вечери “Традиции и изкуство” в Банско

За седма поредна година ще се състои уникалният проект на Община Банско – Културни вечери „Традиции и изкуство“.

 

В продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура.

Жители и гости на града  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  – предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия, грънчарство и дърворезба. Тъкането на разбой и сноването в музей „Велянова къща” са едни от атракциите, заложени в програмата, които успяват да пренесaт хората в друг отминал свят – автентичен и цветен.

Демонстрациите се съпровождат от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство, изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско.  Образователни интерактивни игри „Деца в музея” подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Туристически информационен център като се организират изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен  център.

 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  пл. "Възраждане" №4

Дата

02.юли.2021 - 22.сеп.2021
Изтекло събитие!

Тип събитие

Дневно,
На открито

Локация

Банско
Категория
 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  пл. "Възраждане" №4