Начало Културни събития Лятна оперна вечер на открито – Банско
Лятна опера на открито в Банско

Лятна оперна вечер на открито – Банско

Камерна опера Благоевград с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града с две представления от тазгодишния им календар.

Едноактната комична опера „Слугинята господарка“ и „Капелмайсторът“ – оперен спектакъл за малки и големи, на режисьора Станислав Кимчев.

 

Събота  от  19:30 часа  изпълнителите ще представят оперния спектакъл „Капелмайсторът” от  Доменико Чимароза.

„Капелмайсторът”

е  оперен спектакъл за малки и големи, в който публиката се запознава с класическия оперен оркестър и музикалните инструменти в него. Що е композитор, що е диригент, що е оркестър? – все интересни въпроси, чиито отговори можете да научите. Комичните ситуации, които създава Капелмайсторът и забавният начин, по който е поднесена музикалната информация допринасят за лекото и приятно възприемане…

Режисьор на постановката е Станислав Кимчев, сценография и костюми – Манол Стоянов, диригент – Светлана Галианова, дизайн предпечат – Христина Балабанова. Участват: солистът – баритон Георги Димитров, водещ – Лина Ангелова и оркестърът на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов и корепетитор, чембало – Милена Томанова.

 

В 21:00 часа Камерната опера ще представи едноактната комична опера „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези и либрето на Дженаро Федерико.

“Слугинята гоподарка”

е най-популярната от оперите на Перголези, която първоначално е била сценка в антракта на неговата опера-серия „Гордият пленник“. По-късно той я допълва и я прави самостоятелна опера. С написването на „Слугинята господарка“ Перголези става основоположник на създаването на опера–буфа – опера комедия и се прочува като родоначалник на един съвсем нов жанр – сценичното интермецо. Това по същество е кратка комична опера, която се е изпълнявала като музикален антракт.

Режисьор на заглавието е Станислав Кимчев, диригент – Светлана Галианова, сценография и костюми – Манол Стоянов, дизайн предпечат – Петя Белемезова. Участват солистите Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Юрий Николов и оркестърът на Камерна опера Благоевград с концертмайстор Стоил Богданов и чембало – Милена Томанова.

 

Ще повдигнем леко крайчето на завесата, за да ви издадем мъничко от фабулата:

…Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарката на къщата. Господарят – стария ерген Уберто, е гневен на тази ситуация. В отчаянието си той моли слугата си Веспоне да му намери спешно съпруга, за да се спаси от нахалната, но заедно с това чаровна Серпина. След изящни манипулации, включвайки и Веспоне в своя план, тя успява да убеди господаря си да я вземе за съпруга. И така, слугинята „скромна“ става истинска господарка…

 

 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  пл. "Никола Вапцаров"

Дата

17.юли.2021
Изтекло събитие!

Час

19:30

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно,
На открито

Локация

Банско
 • Град:

  Банско

 • Адрес:

  пл. "Никола Вапцаров"