Начало Културни събития Международен пленер ,,ВЯТЪР МОРЕ“ Камен бряг 2021
,,ВЯТЪР МОРЕ“ Камен бряг 2021

Международен пленер ,,ВЯТЪР МОРЕ“ Камен бряг 2021

Първият проведен пленер в живописното село Камен бряг, което се намира на 18 км от гр. Каварна и е притегателен център на много творци, е през септември 2004 г.

Още първата година във форума се включват художници от Сърбия. Всяка година между 10 и 20 творци от различни държави- България, Сърбия, Румъния, Турция и Македония живеят и творят в селото, вдъхновени от чудната природа и многоликото море. През годините са прилагали различни техники: живопис, графика, рисунка, скулптура, керамика и др.

Последните осем години експеримента е насочен към японската техника ,,раку“, т.е. стресово напукване на глазурата, като печенето става на мобилна пещ, която има възможност да бъде пренасяна. Част от творбите авторите даряват на ХГ ,,Христо Градечлиев“.

 

Важна част от процеса е създаването на творческа среда, предразполагаща към диалог и провокираща въображението. Есенният вятър, скалистия бряг и уникалността на с. Камен бряг създават една уникална среда за работа. Свободата в избора на техники и материали цели стимулиране на търсенията и експериментите на художниците.

 • Град:

  гр. Каварна

 • Адрес:

  Художествена галерия "Христо Градечлиев" - ул. ,Ахелой" 1

Дата

06.сеп.2021
Изтекло събитие!

Час

18:00
Категория
 • Град:

  гр. Каварна

 • Адрес:

  Художествена галерия "Христо Градечлиев" - ул. ,Ахелой" 1