Начало Културни събития Национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“
плакат

Национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

За девети пореден път пазителите на българските занаяти, храни и семена ще се съберат в град Севлиево. В рамките на тазгодишното издание на национален фестивал „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“, Община Севлиево отново си поставя амбициозната цел да събере на едно място духа, бита и традициите, запазили и до днес родовата ни памет.

За първи път тази година ще има тематични лекции за опазването на пчелите, за ашладисването на дървета и за символиката на българските шевици, завещани от предците ни като завет.
Ще има много нови и вече добре познати инициативи, станали естествена притегателна сила за посетителите през годините.

Стартираме с “Предай нататък”, в която Селскостопанската академия за първи път ще подготви и представи специализирани подаръчни кутии с устойчиви български семена на зеленчуци, цветя и зърнени култури. Така всеки желаещ ще може да предаде щафетата и да съхрани или събуди за живота, избирайки българския вкус и традиция.
Селскостопанската академия ще предостави безвъзмездно още стотици семена в „Дом за семена“ – Севлиево, в който посетителите всяка година търсят любими български сортове. В инициативата се включват и читалищата от селата, за да споделят семената, запазени от техните предци. Но това не е всичко по темата за семената, защото след официалното откриване в съботния ден, стартира и новата арт инсталацията “България в семена” – новото предизвикателство, което организаторите на събитието ще поставят пред посетителите е да изработят картата на България със семена.
Инициативите в съботния ден ще бъдат обединени под надслов “11 400 пъти в минута” – броят махове, които всяка пчела в полет прави за една минута.

Целта е да се фокусираме върху значението на пчелите за бъдещето на планетата. Ще посрещнем гостите с медена питка, ще има конкурс “Никой не е по-голям от хляба” с участието на читалищата от Севлиево, хлебна работилница „Сладко-медено“ с екипа на „Дар Лимец“ и демонстрации на умения от майстори-пчелари.
Кулминацията в този ден е фотоизложбата „Изчезващи видове“.
Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за девета поредна година. В нея със своите ръчно изработени уникати ще се включат деца с огромни сърца и родители на ин-витро бебета от цяла България. Благодарение на инициативата в Община Севлиево вече са родени две бебета, чиито родители бяха подкрепени със средствата, събрани по време на “Семе българско”.

В „Алея на здравето“ посетителите ще намерят качествени здравословни продукти, билки, козметика и други. В ателие „Природата в нас и ние в нея“ на парк „Българка“ ще споделим знания за билките и техните приложения. В днешно време здравето е всичко, затова е важно да знаем как можем да си го набавим от природата – с чисто сърце и тяло.
В базар „Подкрепяме българщината” и „Фермерския пазар“ ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предлагат на посетителите изделия от селскостопанския двор и домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия.

Ще бъдат представени традиционни предмети, облекла и културни ценности, характерни за района.

В рамките на деветото издание на фестивал “Семе българско” ще вдъхнем живот на старите занаяти, които са давали препитание на хората в миналото и макар все по-рядко – срещаме и в наши дни. Това ще се случи в специален кът на българските занаяти в рамките на инициативата „Майсторлъкът български“.
В работилница “Игрите на баба и дядо” ще възродим старите игри, с които нашите предци са отгледали поколения щастливи български деца. Те ще имат образователен, състезателен и поощрителен характер за най-малките. Децата ще имат възможност още и да работят с глина, да танцуват български хора, да месят хляб и да приготвят характерни за България храни. За целта ще бъде инсталирана подвижна пещ, в която подрастващите ще могат да изпекат хляб, омесен от собствените им ръце и ще споделят своя опит със семействата си.

В неделния ден, със съдействието на Гората.БГ, безвъзмездно ще раздадем хиляди плодоносни и медоносни дръвчета, които посетителите ще могат да посадят на място или в дворовете на своите къщи.
Богатата сценична програма ще създава настроение на посетителите на фестивала и тематична атмосфера през двата фестивални дни. Ще можем да се насладим на: оркестър „Канарите“, професионален фолклорен ансамбъл “Мизия”, Ана-Мария с концерт “България пее”, сестри Апостолови и братя Якъбови с концерт “Дървото на влюбените”, ансамбъл “Развитие”, ансамбъл “Сивек”, фолклорна формация “Боженци” и много други. Ще се извие и най-дългото хоро.
Във фестивала ще участват организации, фирми и асоциации от секторите: селското стопанство, екология и био производството, със специално внимание към селскостопанските институти, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители, мелници, хлебопроизводители, лесовъди и други производители на храни, носещи характерните български вкусове и запазващи традицията на земята, семената и храната – такива, каквито бихме искали да бъдат за поколения напред.
ОТ КЪЛНА ДО ВЪРХА – ВСЕ БЪЛГАРСКО!

 • Град:

  Севлиево

 • Адрес:

  парк Казармите

 • Уебсайт: https://www.facebook.com/FestivalSemeBalgarsko
 • Име на организатор:

  Община Севлиево и Рекламна агенция "Елмазови"

Дата

29. - 30.апр.2023
Изтекло събитие!

Вход

Свободен

Тип събитие

Дневно,
На открито

Локация

Севлиево
 • Град:

  Севлиево

 • Адрес:

  парк Казармите

 • Уебсайт: https://www.facebook.com/FestivalSemeBalgarsko
 • Име на организатор:

  Община Севлиево и Рекламна агенция "Елмазови"