Начало Културни събития Нови произведения по стихове на Иван Вазов
Плакат

Нови произведения по стихове на Иван Вазов

С голям успех преминаха концертите по проект „Премиерни изпълнения” на композитора Георги Попов, реализиран с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ по програма „Музикални инициативи I“ 21.

Двата концерта бяха организирани по проект “Невидими пространства и форми” на „Младежко сдружение-България“ в партньорство със Столична библиотека и с Народна библиотека „Иван Вазов“, Пловдив.

В специфичната библиотечна атмосфера “Колегиум ОСАННА” изпълни за първи път произведенията на композитора Георги Попов, написани през последната година, полагащи основите на един своеобразен музикален Пантеон на българската история. Това са четири малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов. От “Епопея на забравените” – “Раковски” (с фрагмент от неговото “Символ верую”), “Левски”, “Паисий” и от “Тъгите на България” – “Лейди Странгфорд”. За първи път прозвучаха 12 клавирни миниатюри – зареяни в обиталищата на безкрая, както и малка кантата върху едно от първите стихотворения в българската литература “Похвала за цар Симеон”.

По време на концертите бяха направени документални записи, които са достъпни за всички ценители на музиката в канала на “Колегиум ОСАННА”

За публиката, сред която присъстваха университетски преподаватели, професори музиканти, колеги, филолози, учители, студенти и много други, беше истинско откровение да се докосне отново до най-близките до всяко българско сърце произведения на Иван Вазов, този път през погледа и своеобразния музикален стил на композитора Георги Попов.

Концертите преминаха в неповторимата атмосфера на взаимно духовно проникване между изпълнители и слушатели, които заедно съ-участваха и съ-преживяваха и се потапяха все по-навътре в дълбините, към които ги водеше музиката, изпълнена от „Колегиум ОСАННА” с професионална прецизност и с вдъхновяваща задълбоченост. В края на програмата дванадесетте клавирни миниатюри и Елица Христова, на която те са посветени, доведоха публиката до абсолютен статичен екстаз – многопосочен и дълбинно истинен.

На финала звучаха искрени, силни и продължителни аплодисменти, които дълго не стихваха.
Благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата ‘22 проектът на сдружението продължава своята реализация и през септември.

Премиерните изпълнения ще прозвучат в
Добрич – 20 септември от 18:00 ч. в РБ „Дора Габе”;
Варна – 23 септември от 18:30 ч. в ГХГ „Борис Георгиев”;
Шумен – 27 септември от 18:30 ч. в РБ „Стоян Чилингиров” и
Ловеч – 29 септември от 18:30 ч. в РБ „Проф. Беню Цонев”.

Поканени са всички желаещи да станат съпричастни на едно колкото естетическо, толкова и духовно преживяване от съприкосновението с безсмъртните текстове на Иван Вазов и извисяващата музика на Георги Попов.

  • Град:

    виж програмата

  • Адрес:

    https://www.youtube.com/watch?v=fJlDwktfJDo&list=PLxwlnUkjG3daGxPXGP1dt9DTdH23mOrwq

  • Уебсайт: https://ms-bg.blogspot.com/2021/01/blog-post_5.html
  • Име на организатор:

    Младежко сдружение - България

Дата

20.сеп.2022
Изтекло събитие!

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно
  • Град:

    виж програмата

  • Адрес:

    https://www.youtube.com/watch?v=fJlDwktfJDo&list=PLxwlnUkjG3daGxPXGP1dt9DTdH23mOrwq

  • Уебсайт: https://ms-bg.blogspot.com/2021/01/blog-post_5.html
  • Име на организатор:

    Младежко сдружение - България