Начало Културни събития Онлайн промоция на CD “От сърцето на България”
плакат

Онлайн промоция на CD “От сърцето на България”

Онлайн промоцията на диска ще се състои на 27 декември, когато отбелязваме 150 години от раняването и залавянето на Васил Левски.

„От сърцето на България“ е новият аудио-диск на „Колегиум ОСАННА“ с музика на Георги Попов – проект на “Младежко сдружение-България”, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Дискът съдържа четири малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов – “Раковски” (с фрагмент от неговото “Символ верую”), “Левски” и “Паисий” от “Епопея на забравените” и “На Лейди Странгфорд” от “Тъгите на България”; малка кантата върху едно от първите стихотворения в българската литература “Похвала на цар Симеон” от анонимен автор от XI век и 12 клавирни миниатюри.

Кантатите са изградени върху нашата памет, интуиция, мистика, свързани с предхристиянската и християнска епохи, история, култура, митология, религия и всичко останало до днес по нашите земи и небесни селения.

Клавирните миниатюри, посветени на Елица Христова, носят своеобразна атмосфера. Кога сама, кога придружена от ангел, кога от Божия Дух, човешката душа броди отвъд. Тя преминава преградата и попаднала в Безкрая мисли безмълвно, чувства, пренася се в различни обиталища, спомня си откъде е дошла, и може би като на филм гледа всяка своя нощ, а може би и всеки ден, в обратен ред: от смъртта към раждането или?…

Повод за написването на кантатите са юбилеите на Раковски и Вазов през 2021 година. Композиторът Георги Попов насочва своите творчески търсения към създаването на музикални произведения, дълбоко свързани с историята и духа на българския род. Предстои издаването на негови произведения върху стихове на Вазов, посветени на Междусъюзническата война, върху творби на Теодор Траянов и Димчо Дебелянов.

„От сърцето на България“ излиза тъкмо в преддверието на настъпващата 2023 г, когато предстои и честването на годишнини, свързани с други двама велики българи – Васил Левски (150 г. от смъртта на Апостола) и Паисий Хилендарски (250 г. от смъртта му).

Албумът се реализира в сътрудничество със сдружение “Светъл звън” и неговия звукозаписен екип, майсторски ръководен от Ивайло Янев.

Онлайн промоция на диска ще се състои на 27 декември, когато отбелязваме 150 години от раняването и залавянето на Васил Левски. Начален час 16.00 ч. Повече информация за събитието и проекта има на страниците www.ms-bg.blogspot.com и https://www.facebook.com/osbulgaria22

Реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 • Град:

  София

 • Адрес:

  https://www.facebook.com/events/686779629606809/

 • Уебсайт: https://ms-bg.blogspot.com/
 • Име на организатор:

  Младежко сдружение - България

Дата

27.дек.2022
Изтекло събитие!

Час

16:00 - 17:30

Вход

Свободен

Тип събитие

Дневно
 • Град:

  София

 • Адрес:

  https://www.facebook.com/events/686779629606809/

 • Уебсайт: https://ms-bg.blogspot.com/
 • Име на организатор:

  Младежко сдружение - България