Начало Културни събития Проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ – изложба
Проект "Българи Възрожденци"

Проект „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ – изложба

ПРОЕКТ „БЪЛГАРИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ“ 21

Изложба “Портрет на български писатели и поети” и

“Портрет на български кино и театрални артисти”

28.06- 04.07.21
Откриване на 28 юни, 19:00 часа.

С участието на Емилия Колева, Симеон Кръстев, Николай Ненов, Анна Икономова, Станислава Запрянова и Николина Богдан

Тазгодишното издание на българи Възрожденци е част от проекта “Трансвреме- 13 г. ” Ателие Пластелин” и 9г. “Джобен фестивал”, финансиран от Национален фонд култура “Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.

Проектът за поредицата се заражда като идея от създаването на Ателие Пластелин, през годините в редица разговори с артисти за отсъствието на единна културна политика, която да стимулира съвременните художници да създават културно наследство като национално богатство. Намирането на актуална и стойностна тема е съществен проблем пред всеки артист, затова бързо се намериха съмишленици, които искаха да участват.

Смисълът на тази поредица е да се създадат съвременни образи на значими български личности, които да възпитават, освен естетически, морални и патриотични чувства в публиката. Необходимо е новите образи да са достатъчно силни, за да не бъдат забравени а техните образи съхранени.

Проектът стартира през 2013 (18-28 февруари 2013) с изложбата „Портрет на Васил Левски“, по повод 140г. от гибелта на Апостола. С подкрепата на „Движение Четвъртък“ в рамките на 10 дни, изложбата беше съпроводена със срещи с роднини на Левски и литературно четене на текстове на Буров, за размирните събития около смъртта на Апостола.

„Портрет на дядо Добри“ (20 – 31 юли 2014) по повод 100 г. от рождението му. Обявен от мнозина за Светец, приживе, той е като бяла лястовица в нашето цинично общество. Смирението, което неподправено излъчва, провокира интересни интерпретации на авторите. В изложбата участваха и портрети от инициативата на доц. К. Божков „Аз започвам, ти завършваш“.

„Портрет на Христо Ботев“ (1- 14 юни 2016) Датите за провеждането на събитията по проекта съвпадат с честванията на 140 г. от вдигането на Априлското въстание (1876г.), 140 г. от гибелта на Христо Ботев.

„Портрет на Иван Вазов“(16- 29 юни 2016) през 1976г. Иван Вазов издава и първата стихосбирка „Пряпорец и гусла“, в резултат от впечатленията си от потушаването на Априлското въстанието.

„Портрет на Иван Вазов“ 16.06.2020, онлайн изложба с Анна Икономова

„Портрет на Раковски“ 14.04.2021, онлайн изложба с Анна Икономова

Досега участие са взели: доц. Кирил Божков, Симеон Кръстев, Ива Яранова, Krums’art, Николина Богданова, Янко Велков, Елица Карабашлиева, Борислав Валентинов, Ния Асенова, Камелия Цонкова, Цветина Цветанова и Ива Сапунджиева и Анна Икономова

Видео от откриването на изложбата

Дата

28.юни.2021
Изтекло събитие!

Час

изложбата ще може да се посещава цялата седмица между 18 - 21 ч.
18:00 - 21:00

Вход

Свободен

Тип събитие

Вечерно

Локация

София
Категория

Организатор

Ателие Пластелин
Уебсайт:
https://www.atelie-plastelin.com/