Начало Културни събития Прожекция на „Майка Кураж и нейните деца“
Фотокредит: © DEFA Stiftung, Hannes Schneider

Прожекция на „Майка Кураж и нейните деца“

Фотокредит: © DEFA Stiftung, Hannes Schneider

По случай 125 години от рождението на германския драматург и поет, Бертолт Брехт, Гьоте-институт България представя прожекция на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“.

Филмов запис на класическата постановка „Майка Кураж и нейните деца“.

На немски език със субтитри на български.
С антракт от десет минути.
Вход свободен.

Брехт е сред най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия. Той е и един от големите реформатори на театъра през ХХ. век. Изборът на емблематичната му пиеса „Майка Кураж и нейните деца“ не е случаен в контекста на актуалната политическа ситуация, в които живеем. Ще се радваме, ако отделите време и се потопите в „епическия театър“ на Брехт заедно с нас.

„Майка Кураж и нейните деца“ е драма, написана от Брехт по време на доброволното му изгнание в Швеция през 1938 и 1939 година, в знак на съпротива срещу възхода на фашизма и нацизма и в отговор на нахлуването на армията на Хитлер в Полша през 1939 г. Действието се развива по време на Тридесетгодишната война и в дванадесет сцени разказва за историята на Ана Фирлинг, наричана Майка Кураж, хитра продавачка в шведската армия. Заедно с децата си тя пътува с войскова лавка (търговски фургон), решена на всичко, за да трупа печалба от войната. В крайна сметка цената на нейните действия плащат трите й деца, които губят живота си.

Заповядайте в голямата зала на Гьоте-институт България на 8-ми февруари, сряда, от 18:00 часа.

Всички, които проявяват интерес и към останалото творчество на автора, могат да посетят библиотеката на института, където ще намерят и негови книги за безплатно ползване.

 • Град:

  София

 • Адрес:

  Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1

Дата

08.фев.2023
Изтекло събитие!

Час

18:00

Вход

Свободен

Локация

София
 • Град:

  София

 • Адрес:

  Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1