Начало Културни събития Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена
кадър от филма

Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена

Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена (Deep daydream-reality: The Opening Scene) е първата самостоятелна институционална изложба на Наталия Йорданова. Художничката създава аудио-визуална инсталация, която изследва идеята за мита в киното, паметта и потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост.

През историческа, технологична и художествена рамка, Наталия поставя въпроса за това какво е да си човек днес, при взаимодействието между естествени и изкуствени същества, човешки и нечовешки агенти. Без да дава субективна оценка, Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена (Deep daydream-reality: The Opening Scene) размива границите между тяло, машина и природа, обвързвайки ги в една непрекъснато еволюираща екосистема

Проектът e част от стипендиантската програма „С усилия към звездите “на Фондация „Културни перспективи “, в съвместно партньорство със СГХГ.

Наталия Йорданова е интердисциплинарна визуалнa художничка, която работи между Амстердам и София.
Родена през 1991 г. в София, Образованието ѝ включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute Института Sandberg в Холандия (2020); Преди това тя е завършила бакалавърска степен по Изящни изкуства от Royal Academy of Art в Хага (2018), бакалавърска степен по фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и участие в програма „Еразъм”в Central Saint Martins в Лондон (2017).

Последните ѝ представяния включват резиденция за визуално изкуство в iMAL, Брюксел, организирана от BOZAR и Гьоте-институт, Белгия, в контекста на проекта “Halaqat”, груповата изложба “Market of desire: earthly/heavenly”, курирана от Аарон Хари Рот и Бояна Джикова, премиерна прожекция в Гьоте-институт в рамките на Sofia Art Week през септември 2021 г., дуо-шоу в POST, Арнем, самостоятелна изложба в Rosa Stern, Мюнхен и резиденция за виртуална реалност „Authentic Spaces “в Цайц, Германия. През 2020 г. тя взема участие в Unfair Temporary Museum в Амстердам; групова изложба в Софийска градска художествена галерия за награда BAZA за съвременно изкуство; самостоятелна презентация в Art Rotterdam 2020, където тя получи номинация за NN Art Award; съвместно представяне, разработено и показано в De School, Амстердам. Участва в FINALE, групова изложба в галерия Structura в София, след като участва в групова изложба Untouched Intimacies, курирана от Jeanette Bisschops и Manique Hendricks, 2019.

Дата

21.фев.2023 - 26.мар.2023
Изтекло събитие!

Локация

София
Категория