Начало Културни събития “Родени от камък”
плакат

“Родени от камък”

“Родени от камък”.
Изложба на каменна скултура.
Откриване: 20.04.2023 | 18:00 ч. галерия Контраст.
Продължителност: 20.04.2023 – 20.05.2023

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд ” Култура ” по програма ” Дебюти”.

„Родени от камък” е първата изложба на скулптора Милан Стефанов. Със своят дебют на творческата сцена в България авторът представя пред зрителя идеята, че камъкът не е просто едно студено, сурово и бездушно творение на природата, но също така може да бъде използван като вдъхновяваща връзка в съвършеното единство между бог, човек и природа. Както богът създава по гениален начин всичко в природата, така и творецът може да вдъхне живот на камъка чрез своя талант, умения и любов. Скулпторът има дарбата да пресъздаде множество човешки състояния, чувства, емоции и идеали, да открие и увековечи красотата на един единствен миг чрез извайването на различни каменни произведения, които носят усещане за живот, енергия, сила, хармония и мъдрост. Използвайки езика на класическата скулптура, авторът дава живот на камъка, докосва сърцето на зрителя и го вдъхновява да участва по свой начин в този дълбоко духовен цикъл на единство.
Скулптурните творби, които ще бъдат представени пред зрителите в тази изложба, изобразяват творческите търсения на автора в областите на портретния жанр, фигуралната композиция и анималистичната скулптура. Произведенията са изработени в духа на реализма от различни видове камък, като мрамор, гранит и варовик.

Милан Стефанов е български скулптор, роден на 26 април 1991 г. в гр. Харков, Украйна.
Неговото влечение към скулптурата от камък го води до „Професионална гимназия по каменообработване” в с. Кунино, където завършва средното си образование през 2011 г. и също така получава сертификат за втора степен професионална квалификация.
През 2018 г. завършва магистърска степен в „Национална художествена академия”, гр. София, специалност „Скулптура”.
Младият автор работи в областите на реалистичната монументална скулптура и малката пластика. Основни жанрове в неговото творчество са портрет, фигурална композиция, анималистична скулптура и релеф. Като предпочитан материал за създаването на своите творби той използва различни видове висококачествен камък.

Има множество участия и награди в национални и международни творчески събития: участие в „Международен симпозиум за каменна скулптура”, гр. Хоржице, Чехия – 2009 г., участие в „Първи симпозиум за реалистична скулптура”, гр. Перник – 2014 г., първа награда в „Конкурс за млади автори” в направление „Скулптура”, гр. Варна – 2015 г., и други.
Участва в художествено – скулптурни колективи по изработката на редица обществени паметници.

Дата

20.апр.2023 - 20.май.2023
Изтекло събитие!

Тип събитие

Вечерно

Локация

София
Категория