Начало Културни събития Изложба “Романи парамиси”
„Романи парамиси“

Изложба “Романи парамиси”

„Романи парамиси“ (Ромски приказки) е изложба, която е продукт на 9 творчески ателиета с деца от ромската общност под менторството и ръковoдството на артистките Виолета Апостолова и Майа Антова.

Откриване: 13 август, 14:00 ч.
13 август – 20 август

Участниците в творческите работилници пресъздадоха емблематични картини от историята на изкуството чрез колаж и пърформанс, като процесът и разиграните произведения беше професионално заснет. Артистите, чиито работи децата пресъздадоха, са Лика Янко, Владимир Димитров – Майстора, Анди Уорхол, Банкси, Пол Гоген, Диего Ривера, Густав Климт, Рафаело Санцио. Идеята на проекта е да се използва силата на изкуството като форма на комуникация и себеизразяване, която да се упражни от децата, намиращи се в непривилегирована социална позиция. В работилниците децата имат пълна свобода да разгърнат въображението си, като менторките подпомагат процеса. Чрез метода на пресъздаване учасниците реинтерпретират и реконтекстуализират емблематични творби и чрез универсалния език на изкуството говорят за теми, свързани с тяхната реалност и култура.

Проектът се реализира в партньорство с Фондация „Конкордия“ и се осъществява по програма „Социално ангажирани изкуства“ с подрепата на Национален фонд „Култура“

 • Град:

  София

 • Адрес:

  Художествена галерия КО-ОП - бул. Янко Сакъзов 17

Дата

13. - 20.авг.2021
Изтекло събитие!

Час

11:55 - 19:00

Тип събитие

Дневно

Локация

София
Категория
 • Град:

  София

 • Адрес:

  Художествена галерия КО-ОП - бул. Янко Сакъзов 17