Начало Културни събития “Сеч. Една възбуда”, представление по романа на Томас Бернхард
снимка от представлението

“Сеч. Една възбуда”, представление по романа на Томас Бернхард

„Сеч. Една възбуда“
по едноименния роман на Томас Бернхард
превод: Александър Андреев

Текстовете на Томас Бернхард не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България.
В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на „невидимото“, случващо се сякаш в съседната зала.

Процесът на работа по представлението започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи.
„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта“, казва Елена Димитрова.

Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийски Бекет“ и „екзистенциален клоун“.
Преводачът на „Сеч. Една възбуда“ – Александър Андреев пише: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим.“

Екип:
идея и концепция: Елена Димитрова
сценична версия на текста и постановка: Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин
с участието на Явор Костов-Йондин
сценография, костюми и дизайн на осветление: Ралица Тонева
композитор: Любомир Брашненков
фотограф: Иван Дончев
видеотрейлър: Клара Стоянова
графичен дизайн на плаката: Георги Шаров
връзки с медиите: Демна Димитрова

Дата

27.ян.2023
Изтекло събитие!

Час

19:00 - 20:35

Вход

15.00 лв

Тип събитие

Вечерно

Локация

София
Категория