Начало Културни събития Театър пред театъра
ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА 2021

Театър пред театъра

Програмата на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА 2021“, който ще се проведе между 13 и 22 септември, е посветена на Патриарха на българската литература.

Кулминацията е на 22 септември – денят, в който Вазов напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на името на народния поет.

 

Три заглавия от репертоара на Народния театър и три гостуващи спектакъла са в програмата на театралните вечери под звездите. Началото на 13 септември от 19:00 ч. на Голяма сцена ще бъде с „НОВА ЗЕМЯ“ по едноименния роман на Вазов. Драматизацията е на Юрий Дачев, режисьор е Бина Харалампиева. В актьорския състав са Иван ЮРУКОВ, Герасим Георгиев – ГЕРО, Христо ПЕТКОВ, Мария СТЕФАНОВА, Александра ВАСИЛЕВА, Радина БОРШОШ, Радена ВЪЛКАНОВА, Жаклин ДАСКАЛОВА, София БОБЧЕВА, Явор ВЪЛКАНОВ, Ева ДАНАИЛОВА, Валентин ТАНЕВ, Николай УРУМОВ, Дарин АНГЕЛОВ, Васил ДРАГАНОВ, Димитър НИКОЛОВ, Богдан БУХАЛОВ, Любомир ПЕТКАШЕВ, Стоян ПЕПЕЛАНОВ, Неделин НАЙДЕНОВ.

Спектакълът ще се играе и на 14 септември с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на „Театър пред театъра“ посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински „ДВУБОЙ“ от Иван Вазов. В актьорския състав са Пламен ДИМОВ, Павел ИВАНОВ, Стелиан РАДЕВ, Константин ЕЛЕНКОВ, Аня ПЕНЧЕВА, Ирина МИТЕВА, Албена КОЛЕВА, Радина БОРШОШ, Ева ДАНАИЛОВА. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември.

На 18 септември от 21:00 ч. „Театър пред театъра“ ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов – „О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ…“. Лиричният колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, е с режисьор Бойка Велкова. Участват Параскева ДЖУКЕЛОВА, Биляна ПЕТРИНСКА, Ева ТЕПАВИЧАРОВА, Радина БОРШОШ и Ненчо КОСТОВ.

На 19 и 21 септември от 21:00 ч. сцената на „Театър пред театъра“ софийска премиера на сцената на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА“ ще има спектакълът „ПОД ИГОТО 1894-ТА“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

На 20 септември от 19:00 ч. на Камерна сцена Драматично-куклен театър „Иван Димов“-Хасково ще представи „ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ“, а от 21:00 ч. Театър „Българска армия“ гостува с „УРОК ПО БЪЛГАРСКИ“. Спектакълът „Урок по български“ е осъществен от актьора Иван Налбантов.

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър „Иван Вазов“ и Фондация „Основа-та“ (от 20:00 ч.).

Откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „НАРОДЪТ НА ВАЗОВ“ е от 21:00 ч. Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка.

 • Град:

  София

 • Адрес:

  Народен театър „Иван Вазов“

Дата

13.сеп.2021
Изтекло събитие!

Час

19:00

Тип събитие

Вечерно,
На открито
Категория
 • Град:

  София

 • Адрес:

  Народен театър „Иван Вазов“