Начало Културни събития Украински дневник – изложба на Станчо Веков
Изложба на Станчо Веков

Украински дневник – изложба на Станчо Веков

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА в подкрепа на бежанците от Украйна

Рисунки – туш, перо върху картон и нетъкаем текстил

Дом на архитекта Варна, ул. Мусала 10
От 4 май до 31 май 2022 г.
Откриване 4 май, 18.00, Дом на архитекта

 

“Темата за Украйна, свързана с трагичните събития от последните месеци, ме върна в далечната 1977 г., когато като млад архитект имах възможността да посетя страната и това остави трайни следи в моето съзнание. По-късно, като преподавател във ВСУ Черноризец Храбър, си партнирах с украински колеги от Харковския държавен технически университет по строителство и архитектура и други университети в Украйна, в изпълнение на два проекта по програма TEMPUS, финансирани от присъединителните фондове на Европейския съюз, в които българската страна беше водеща.

По време на пребиваването ми в Украйна от 27 март до 6 април 1977 г. направих няколко десетки графични рисунки – един своеобразен Украински дневник, запечатал моите лични впечатления от срещата с архитектурата, историята, природата и хората на тази прекрасна, братска страна. Творбите не са показвани пред публика, с изключение на Църквата Св. Андрей, Камбанарията на манастира Св. София и Киево-Печорсктата лавра в Киев.
Изложбата Украински дневник включва 31 графични рисунки, създадени по време на самото пътуване in situ, в непосредствен контакт с изобразявания обект. Рисунките са изпълнени с китайски туш (Rotring), направо от тубата, вместо с перо, върху картон и нетъкаем текстил, без предварителни наброски с молив, което предава вълнението на момента. Тематиката на експозицията обхваща природата, архитектурните паметници и историческите обекти, свързани с Втората световна война, която като някакъв зловещ сън се повтаря в XXI век.

Не можем да бъдем безучастни!
Да подкрепим украинските бежанци!
Мир за Украйна!
Украйна е в моето сърце!”

Доц. д-р арх. Станчо Веков

 • Град:

  Варна

 • Адрес:

  Дом на архитекта Варна, ул. Мусала 10

Дата

04. - 31.май.2022
Изтекло събитие!

Час

Цял ден

Локация

Варна
Категория
 • Град:

  Варна

 • Адрес:

  Дом на архитекта Варна, ул. Мусала 10