Начало Културни събития Юбилеен концерт по повод 60-та годишнина на Детския радиохор
Юбилеен концерт - 60 години детски радио хор

Юбилеен концерт по повод 60-та годишнина на Детския радиохор

Юбилейният концерт по повод 60-та годишнина на Детския радиохор ще се състои на 30 юни в зала 1 на НДК от 19.00ч.

Юбилейният концерт ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и е със специалното участие на КА „Софийски Солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров и Ина Кънчева.

Ще чуете на живо любимите гласове под диригентството на маестра Венеция Караманова и клавирния съпровод на Светлана Ананиевска. Подготвени са произведения, белязали репертоара на Детския радиохор през годините и изпълнения на класически и съвременни пиеси от световната музикална съкровищница, някои от които създадени специално за състава и за юбилейния му сезон.
Един вечно млад състав стана на 60 години!

Шест десетилетия Детският радиохор с песните си радва публиката, огласяйки планетата от Северния полярен кръг до египетските пирамиди, от Страната на изгряващото слънце, през Азия, Европа и Америка, та чак до Хавайските острови.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 г. Основател на хора, художествен ръководител и негов главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков. Концертната дейност на Детския радиохор се разпростира на четири континента. Малките български певци изнасят над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки. Хорът е изнасял концерти още в Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Само в Япония са осъществени повече от 500 концерта. Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове – от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и чужди песни.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали.

От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков – Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция

Билети в Билетния център на НДК.
*ВАЖНО: Закупените от миналата година билети за Юбилейния концерт на Детския радиохор трябва да се презаверят в Билетния център на НДК, за да са валидни за 30 юни. Презаверяването на билетите се налага поради изискването за отстояние и ново разпределение на местата в залата.

Дата

30.юни.2021
Изтекло събитие!

Час

19:00

Тип събитие

Вечерно

Локация

София