Начало Културни събития Жените и плаката
плакат към изложбата

Жените и плаката

Икони на съвременния плакат в галерия „Средец“

Международното триенале на сценичния плакат – София ще открие изложбата ЖЕНИТЕ И ПЛАКАТА на 5 февруари, понеделник от 18:00 часа, в галерия „Средец“, бул. “Ал. Стамболийски” 17

На изложбата ще бъдат показани творбите на 21 съвременни български и световни плакатистки, сред които са легендарните фигури Розмари Тиси (Щвейцария), Пола Шер (САЩ), Гите Кат (Дания), знакови имена като Люба Томова, удостоена с голямата награда на Международно триенале на сценичния плакат – София 2022, както и цяла поредица художнички, включително и такива, отличени за своите дебюти. Всички те са награждавани или са участвали в журитата, в някое от 10-те издания на Триеналето.
Специално място в експозицията е отделено на почетната участничка – голямата българска плакатистка Ралица Станоева (1940-2024)
Селекцията обединява плакати, донесли награди на своите авторки, но заедно с това и техни най-нови произведения.

ЖЕНИТЕ И ПЛАКАТА е изложбено-образователен проект, представящ яркото присъствие на няколко поколения талантливи жени и приносът им към световния плакат. Експозицията е един от възможните разкази за влиянието на жените в съвременния графичен дизайн. Представителки на различни творчески поколения, естетически възгледи и национални школи, са обединени в настоящата колекция, която е замислена като пътуваща изложба, мост между няколко поколения. Тематичният обхват е от плакати, интерпретиращи сценичната и визуална култура, до такива, които коментират значимите проблеми на човечеството.

От своето създаване през 1994 г. до днес Международното Триенале на сценичния плакат-София се доказа като платформа, която привлича елита на световния плакат. Сред хилядите експонати със своето многообразие блестят произведенията на няколко поколения талантливи жени. За немалка част от тях Триеналето е старт, прераснал в богат и успешен творчески път, а самото присъствие на други „изстреля“ форума сред най-престижните изложения в света.
Изложбата ЖЕНИТЕ И ПЛАКАТА продължава мисията на Триеналето – да пази, да развива и да популяризира в национален и международен план изкуството на плаката.

 

КОГА:
5 февруари – 16 февруари 2024 г.
Откриване: 5 февруари, понеделник, 18.00 часа
КЪДЕ:
Галерия „Средец“, Министерство на културата, бул. “Ал. Стамболийски” 17

 • Град:

  София

 • Адрес:

  бул. "Ал. Стамболийски" 17

 • Име на организатор:

  Галерия „Средец“, Министерство на културата

Дата

05. - 16.фев.2024
Изтекло събитие!

Локация

София
Категория
 • Град:

  София

 • Адрес:

  бул. "Ал. Стамболийски" 17

 • Име на организатор:

  Галерия „Средец“, Министерство на културата