Начало Културни събития Звукът на времето
Конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“

Звукът на времето

В тазгодишната надпревара на Единадесето издание “Международен конкурс за вокално и инструментално изкуство „Звукът на времето“, ще вземат участие близо 850 деца от цялата страна и чужбина, които ще се състезават по два основни начина за участие „Присъствено“ и „Онлайн“ .

Събитието е включено в културния календар на Министерството на културата и Културния календар на Община Велико Търново, като то е съфинансирано по Програма „Култура“ от Административна програма “Календар на културните събития” на Община Велико Търново., организирано от Сдружение “Елита” с Арт директор г-жа Петя Василева.

Ще се проведе от 17 до 19 май (за раздел инструменталисти) и от 06 до 09 юни (за раздел вокални изпълнители) 2024 год., в МДТ “Константин Кисимов” гр. Велико Търново; “Младежки Дом”, зала номер 30 гр. Велико Търново.

В конкурса участват деца и младежи на възраст от 4 до 30 години от страната и чужбина, разделени в шест възрастови групи и два раздела: “Вокални изпълнители” и “Инструменталисти”. Това е единадесетото поредно издание на форума за млади таланти. През месец май и юни  се очакват деца и младежи не само от България и Европа (Украйна, Молдова, Румъния, Германия, Австрия),  но и от Азия и по – конкретно Турция, Япония и Китай. Целта на конкурса е да се насърчат децата, занимаващи се с изкуство, както и да се осъществи музикално-културен обмен. В осемдневната културна програма има включени концерти, майсторски класове, благотворителни арт работилници и уъркшопове. Организиран е и майсторски клас по флейта с проф. д-р Айля Улудере. Ще се насладим и на няколко концерта, в които ще се включат и от лауреатите в настоящото издание на конкурса.

Изданието регистрира рекорден брой участници, които са почти 850. Конкурсът ежегодно се провежда в два раздела за вокални и инструментални изпълнители. Единадесетото издание бе разделено на два етапа – неприсъствен и присъствен. Официалното откриване на конкурса е на 17.05 от 09:00 часа в “Младежки дом”, зала 30 гр. Велико Търново.

Както всяка година участниците се състезават за двете най- големи награди в конкурса “ГРАН ПРИ” – Вокални изпълнители и “ГРАН ПРИ” – Инструменталисти, придружени с парична премия от 500 лв. Освен двете статуетки, за състезателите са подготвени купи за “Първи награди” във всяка възрастова група, също медали, дипломи и специални награди, осигурени от спонсори и партньори.

По повод 125 години от рождението на Панчо Владигеров  Фондация “Консонанс” и Къща музей „Панчо Владигеров“ – София предоставят Специална награда за отличените участници – монографията „Панчо Владигеров“ от Евгени Павлов Клостерман и оригинални сувенири (Баба Гума и Дядо Молив и платнена чанта за ноти със страница от ръкописа на Рапсодия „Вардар“).

Проф. д-р Александър Василенко осигурява специални награди два диска с Клавирни цикли посветени на  Любомир Пипков 1904-1974 г.:  120 години от рождението и 50 години от кончината му.

За всички участници в конкурс  “Звукът на времето”  Община Велико Търново осигурява безплатен вход за:

Архитектурно-музеен резерват “ЦАРЕВЕЦ”
Спектакъл „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ – ЗВУК И СВЕТЛИНА”

Събота, 18 май, 21:15 ч.*наблюдение от Площад Цар Иван Асен I

Мултимедиен посетителски център „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“
Председател на журиращата комисия при вокалните изпълнители е Иван Лечев, а при инструменталистите проф. Борислава Танева.  По време на събитието споделяме и една спешна благотворителна кампания, подкрепяща борбата с рака на София Христова – 28 г..

 • Град:

  Велико Търново

 • Адрес:

  МДТ “Константин Кисимов” гр. Велико Търново; “Младежки Дом”, зала номер 30 гр. Велико Търново

 • Име на организатор:

  Сдружение "Елита"

Дата

17. - 19.май.2024
Изтекло събитие!

Час

Цял ден
 • Град:

  Велико Търново

 • Адрес:

  МДТ “Константин Кисимов” гр. Велико Търново; “Младежки Дом”, зала номер 30 гр. Велико Търново

 • Име на организатор:

  Сдружение "Елита"