ArthuB представя: Паник Бутон Театър

Паник Бутон Театър

Снимка: Иван Дончев
Снимка: личен архив
Снимка: Иван Дончев
Снимка: Георги Димитров а.к.а Joro Aranjoro
Previous slide
Next slide

Мисията на “Паник бутон театър” е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото чрез създаване и разпространяване на качествено, социално ангажирано изкуство. Също така да изследва и популяризира в България световни артистични практики с хуманитарна, социална, обучителна и екологична насоченост.

Паник Бутон Театър

Сфери на интереси

Интересите ни са насочени към изследване и популяризиране в България на световни артистични практики с хуманитарна, социална, обучителна и екологична насоченост, интеркултурен диалог на международно и локално равнище, чрез творчески колаборации между организации, артисти и експерти от различни области на изкуството, науката, културата и географските измерения на света.

Основна наша цел е да се „гмуркаме“ дълбоко в човешката душа и социум и чрез средствата на театъра да постигаме разбиране за другия, отвъд стереотипното мислене и конкретната проблематика на общността.

Кратка биография

Първото представление на компанията е “Дисонанс за двама артисти “, 2016 г, изградено върху опита върху сънищата, последвано от” Синята брада-брак без приказка”, 2018 г. по темата за домашното насилие , “Боклученото чудовище “, 2019 г, образователно представление с екологична насоченост, “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта” 2020 г, по книгата на Петя Накова ” Годината на 8-те химии” и “Караоке нощ” 2021 г, пърформанс – хепънинг. Предстояща премиера (2022 г.) на “Електра. тук и сега” по М. Юрсенар.

Сфера на дейност

На 9 и 10 ноември 2022 г, в РЦСИ “Топлоцентрала”, предстои премиерата на „Електра. Тук и сега “ с режисьор Василена Радева, по пиесата на М. Юрсенар “Електра или свалянето на маските”. Репетициите по спектакъла включват продължителен и задълбочен предварителен процес, който се разклонява между теоретичната и практическата подготовка: две творчески ателиета и един теоретичен семинар, насочен към по-широка публика, а не единствено към участниците в практическите уъркшопове. Водещ на първото ателие, проведено през 2021 г. беше немско-белгийският режисьор Рафаел Кон, а на второто през 2022 г. – Василена Радева.
Втората част от проекта е семинарът и дискусията, посветени на образа на Електра и на съвременната рефлексия върху античната драма.

Опитност при работа с проекти

Опитът на компанията включва създаване и разпространение театрални спектакли, иницииране и провеждане на социално ангажирани проекти, в това число и дългосрочна работа с маргинализирани обществени групи, устойчиви партньорства с европейски и американски организации в сферата на изкуството и културата, развитие на диалога между активисти и артисти и реализация на инициативи в тази посока, провеждане на обучителни семинари, работилници, курсове за професионалисти и непрофесионалисти, експертно участие в национални и международни инициативи, свързани с културни политики.

Селекция / Награди / Резиденции

Номинация “ИКАР” 2021 за режисура на Василена Радева за “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”
селекция на фестивал “Варненско лято” 2021 г. за “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”
селекция на “OUR FESTIVAL” 2022 г, Атина, за “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”
селекция на фестивал “Ерата на Водолея” 2022 г, Бургас, за “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”
селекция на АСТ фестивал за свободен театър 2020 г. за “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”
селекция на АСт фестивал за свободен театър 2021 г. за “Караоке нощ”, реж. Нейтън Купър
селекция на АСТ фестивал за свободен театър 2019 г. за “Синята брада – брак без приказка”

Снимките и текстът са предоставени от потребителя. ArthuB не носи отговорност за истинността на предоставената информация.

Това съдържание е достъпно само за регистрирани потребители. Моля, влезте в своя потребителски профил .