ArthuB представя: Николай Моцов

Николай Моцов

Творческа биография

Николай Моцов е лирико-спинтов тенор, който почти две десетилетия участва активно в музикалния живот на България, като изпълнител и преподавател.  Негови учители са Георги Делиганев, проф. Илка Попова, проф. Павел Герджиков. Защитава докторска дисертация свързана с Българското камерно-вокално творчество. Към настоящият момент е Доцент д-р в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“.

В своята певческа кариера печели награди от национални и международни конкурси. Носител е на първа награда на конкурса “Светослав Обретенов”, Голямата награда на конкурса “Парашкев Хаджиев”, Голямата награда и кристална плакета на “Съюза на българските композитори” на конкурса “Любомир Пипков”, както и Втора награда (при неприсъдена Първа) на Международния конкурс “Борис Христов”.

По време на своите ангажименти Моцов е имал удоволствието да партнира на големите имена на оперната сцена – Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини, Лео Нучи и др.
Николай Моцов е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната, а така също и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Белгия, Русия, Южна Корея, Кувейт, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

В своя творчески път проявява интерес и към кантатно-ораториалната музика. Богатството на гласа му и висока музикална култура го правят редовен участник на Международните фестивали “Софийски музикални седмици”, ”Мартенски музикални дни”, “Салон на изкуствата“- София, където участва в редица “Меси”, ”Оратории” и “Реквиеми”, повечето от които са първо изпълнение в България. На някои от тях са направени записи и са разпространени у нас и в чужбина.
Работи активно и с някои наши изтъкнати композитори и музиканти.

По време на фестивала “13-ти Салон на изкуствата” в НДК София, прави самостоятелен концерт с големия български пианист и композитор професор Йовчо Крушев, на който представят за първи път в България романси за тенор от “Цикъла камерно творчество на Сергей Рахманинов”.

Участия

Репертоарът му е разнообразен. Включва роли като Дон Отавио от “Дон Жуан”, Тамино от “Вълшебната флейта”, Граф Алмавива от “Севилският бръснар”, Дорвил от “Копринената стълба”, Неморино от “Любовен елексир”, Ернесто от “Дон Паскуале”, Надир от „Ловци на бисери“, Ферандо от „Така правят всички жени“, Граф Ерико от „Истинското постянство“ Парис от ”Хубавата Елена”, Пощальонът от „Пощальонът от Лонжмьо“, Ленски от “Евгений Онегин”, Младият циганин от “Алеко”, Камий де Росийон от „Веселата вдовица“ Алфред от “Травиата”, Туриду от “Селска чест” и много др.

През последните години Николай Моцов активно работи и участва в разнообразни стилово и жанрово произведения. Едно репертоарно богатство от камерни опери, съвременни творби, кантатно-ораториални заглавия, оперети и опери. Отличната му вокална техника, стилова интерпретация, висока музикална и академична култура го правят желан и търсен изпълнител в това жанрово-разнообразно сценично изкуство.

Редица са премиерите само през последнате година на заглавия като, „Напред назад“ от П.Хиндемит, „Любов и Ревност“ на Албена Врачанска, „Луд Гидия“ на П. Хаджиев, „Херцогинята от Чикаго“ на И.Калман, „Траян в Тракия“(световна премиера) на А. Кателли, две гостувания в Кувейт с „Реквием“ от Моцарт и „Кармина Бурана“ от Карл Орф и още много концерти и спектакли.

Участва всеотдайно и в педагогическият процес на НМА „Панчо Владигеров“. Член на Академичният съвет, активен във вземането на редица важни решения свързани с тази институция. Като преподавател работи с всички видове гласове. Негови студенти са лауреати на национални и международни конкурси. Някой от тях участват активно в спектакли, както на родни, така и на международни сцени.

Николай Моцов участва в концерта “Любимата стара опера”, с който на 01.08.2021 се открива XIV Фестивал за старинна, музика, песен и танц “Stravaganza”. ArthuB е медиен партньор на събитието, което през 2021 се провежда в град Шабла.