Начало Културни събития 100 ГОДИНИ НАЗАД със стъклените плаки на Антип Обущаров
100 ГОДИНИ НАЗАД със стъклените плаки на Антип Обущаров

100 ГОДИНИ НАЗАД със стъклените плаки на Антип Обущаров

Фотоизложбата е посветена на 133-тата годишнина от рождението на Антип Обущаров.

Откриването на изложбата е на 14 август в 18:00 ч. Може да бъде разгледана до 10 септември 2021 г. в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, гр. Казанлък

Идеята на ретроспективната изложба „100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров“ е да покаже възможно най-отговорно, без никаква намеса и ненужен ретуш, творчеството на единствения за времето си фотограф в село Шипка. Тя включва над 90 изображения, част от които поразени от патината на времето. Като в приказка, на места Природата е изтрила определени образи, други е запазила. Фамилни портрети, картички, сцени от местния живот и поминък, гости на града и манастира, исторически места от Шипка и околностите.

Снимка на Антип Обушаров Снимка на Антип Обушаров

 

През 90-те години на миналия век наследници на рода Обущарови даряват на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка над 500 стъклени плаки, запечатали образи от миналото през обектива на никому непознатия дотогава фотограф Антип Обущаров.

Дълги години не се намира кой да прегледа и селектира плаките. Преди да бъдат предадени на музея те са стояли над 75 години в ателието на Антип, под стълбите в родната му къща. Повече от 25 години стоят непокътнати и в Чирпанлиевата къща. Влагата и светлината са прониквали в тях постепенно и са предизвикали необратими поражения върху емулсионния слой. За щастие, в началото на 2021 г., плаките най-после намират своя благодетел и ще бъдат показани за пръв път пред публика.

Изложбата се случва благодарение на частни дарители, сърцати хора от страната и чужбина, които помагат за осъществяването на идеята.

 • Град:

  Казанлък

 • Адрес:

  Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - ул. Чудомир, Казанлък

 • Име на организатор:

  НЧ "Светлина - 1861"

Етикети:

Дата

14.авг.2021
Изтекло събитие!

Час

09:00 - 18:00

Локация

Казанлък
Категория
 • Град:

  Казанлък

 • Адрес:

  Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - ул. Чудомир, Казанлък

 • Име на организатор:

  НЧ "Светлина - 1861"