ArthuB представя: Ива Гидикова

Ива Гидикова

Previous slide
Next slide

Когато мрачно е… Когато слънце грее…. Когато търси се душата……
Надеждата е таз, която зрънце ще посее….. А музиката…. Дава, ражда и живее!

Ива Гидикова

Музикант

Сфери на интереси

Фолклор/ етно/ фюжън . Всичко свързано с музиката. Издирване, съхраняване и популяризиране на песенния фолклор на България. Участия в концерти, фестивали, музикални проекти, музикални филми, мюзикъли, озвучаване на анимационни филми, дублаж. Колаборация на фолклор с подходящ различен стил музика.

Кратка биография

Ива Гидикова, 28 години на професионалната сцена. Възпитаник е на НУФИ Широка лъка. ЮЗУ ,,Неофит Рилски” гр. Благоевград със специалност Педагогика на музикалното изкуство . Творческият и път минава и през хор ,,Големите български гласове” , пет години под диригентството на Здравко Михайлов и след това още две години част от същия хор под диригентството на Илия Михайлов. Участия с различни оркестри и формации, телевизионни и радиопредавания, видеоклипове. Солист и хорист на АНПТ ,,Пазарджик” гр. Пазарджик.

Сфера на дейност

Ива Гидикова е и 28 години част от АНПТ ,,Пазарджик” като хорист и солист на Ансамбъла. Безброй концерти и фестивали у нас и зад граница, осъществени записи с оркестъра на Ансамбъл ,,Пазарджик”, участия в компакт дискове и DVD-та на Ансамбъла.

Опитност при работа с проекти

През 2020г. издава и първия си двоен солов албум . В него Ива Гидикова записва 21 песни, 13, от които Пазарджишки и 8 авторски, по музика и текст на самата Ива Гидикова, на фолклорна основа от различни области на България. Изпълнителката се обръща към корените си и ,,бърка дълбоко в бабината ракла”, както самата тя казва за богато орнаментираните и красиви Пазарджишки песни. Озаглавява албума си ,,Част от мен”, защото всяка нота е изпята с много чувство и е вложила във всяка песен частица от душата си. За създаването на обработките и аранжиментите на песните Ива Гидикова се обръща към Александър Тодоров, който през последните 7 години също е част от голямото семейство на АНПТ ,,Пазарджик”. Александър Тодоров е с бесарабски корени, кавалджия с афинитет към клавишните инструменти. Учил е една година в НУФИ ,,Панайот Пипков” гр. Плевен, след което продължава и завършва в Музикален колеж ,,Щефан Няга” филиал в Твърдица, Република Молдова. Възпитаник е и на АМТИИ ,,Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив. Участва в различни проекти както с кавал, така и с клавишни и ударни инструменти (тъпан, перкусии).

Селекция / Награди / Резиденции

Ива Гидикова два пъти е награждавана от БНР и програма ,,Христо Ботев” в годишната фолклорна класацията ,,Надпяване” през 2012г. и 2018г. Носител е на ,,Сребърна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено – творчески постижения и по повод 55 годишнината на Ансамбъл ,,Пазарджик”. 28 години аплодисменти, пълни зали и много положителни емоции. През 2022г. албума на Ива Гидикова ,,Част от мен” е номиниран от БНР и програма Христо Ботев, в класацията ,,Надпяване” , в категория – Албум на годината и печели първо място от национален слушателски вот и по този повод, на 02.06. 2022г. на официална церемоня в Първо студио на БНР, получава грамота и стъклена статуетка.

Снимките и текстът са предоставени от потребителя. ArthuB не носи отговорност за истинността на предоставената информация.

Това съдържание е достъпно само за регистрирани потребители. Моля, влезте в своя потребителски профил .