ArthuB представя: Любомир Денев

Любомир Денев

Previous slide
Next slide

Мото: В близко бъдеще
ще се превърнем
в близко минало.

Вдъхновяват ме хора с необикновен талант!

Любомир Денев

Музикант

Сфери на интереси

Съвременна музика, джаз, опера – мюзикъл. Литература, кино, театър.

Кратка биография

Любомир Денев – композитор, диригент и джаз-пианист е възпитаник на Софийското музикално училище, което завършва с ударни инструменти при проф. Д. Палиев (1971). Висшето си музикално образование получава в ДМА-София (1979) с две специалности – оркестрово дирижиране и композиция. Още като студент си създава име на оригинален и активен джаз-пианист и композитор – със своето джаз-трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Работи 10 години като диригент в Държавния музикален театър.

Сфера на дейност

Пиша текстове – стихове, оперни либрета. Композирам музика в различни жанрове –  театър, кино, камерна, симфонична, в музикално-сценичните жанрове.

В момента: филм – анимационен мюзикъл “МЕКО КАЗАНО” по Валери Петров. реж. А. Кулев / Камерна опера за Яворов по пиесата на Бойко Илиев.

Опитност при работа с проекти

Многократно. Последно – Джаз-операта ВЕЧЕРЯ в МАНХАТЪН в Нов театър НДК, постановка на моята опера КАИН (на английски език) по Лорд Байрон – София в ОКИ Красно село, Русенска опера.

Селекция / Награди / Резиденции

През 1983-84 Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд. Изявява се и като джазмен. Неговият мюзикъл “Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро (1989) с постановката на Българска Камерна Опера – Благоевград. Мюзикълът “Законът на Джунглата” (носител на наградата СОФИЯ 1989) има премиера в превод на френски в Париж (1993), а мюзикълът “Алис в страната на сънищата“ бе поставен на гръцки език в Никозия и Ларнака – Кипър през декември 2012г.

Освен многобройните награди, присъдени на Л. Денев у нас (АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006 и др), той е удостоен и с няколко престижни международни отличия: за хорова композиция („При Извора“) в Ихлава – Чехия, за камерна музика на Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия (за „Игра с вятъра“), Наградата на конкурса Бьозендорфер (Химни на Слънцето за пиано), Златната Ракла 2006 за музиката към филма “Врабците през октомври”, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 („Кончерто носталджико“ за анс. Софийски солисти) и др.

БНТ заснема два филма, посветени на творчeството на Л. Денев: “Музиката, която правя” (2000г.) и Умно село – Клубът на тишината (2005г.).

През 2020г. Министерството на културата го удостоява със Звезда ЗЛАТЕН ВЕК за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура.

Снимките и текстът са предоставени от потребителя. ArthuB не носи отговорност за истинността на предоставената информация.

Това съдържание е достъпно само за регистрирани потребители. Моля, влезте в своя потребителски профил .