ArthuB представя: Николай Примов

Николай Примов

Previous slide
Next slide

Това, което ме кара да творя е намирането на ценители на изкуството ми, защото ме мотивира да продължа да се развивам.

Ще е улеснение чрез платформата да имам гъвкав достъп до други творци, с които сме с общи интереси, както и с държ. институции. Важно ми е да се свързвам с тях и да научавам новини за програми, отворени за кандидатстване и т.н.

Николай Примов

Изящни изкуства, Фотография

Сфери на интереси

Изящни изкуства (живопис-стъклопис, живопис), Фотография (сетивна фотография)

Редки визуални изкуства за незрящи, участие в различни кино продукции, креативни проекти, които са със социална насоченост и дават гласност на различни проблеми в обществото (основно свързани с живота и трудностите пред хората с увреждания и др.).

Кратка биография

Роден съм на 11.12.1964 година в град София. Завърших средно специално образование „Консервация и реставрация“ и 12 години се занимавах с консервация и реставрация на православни храмове, манастири, икони, стенописи и др. Впоследствие почнах да рисувам стъклопис-живопис и живопис. Освен това през 2016 г. преминах курс по сетивна фотография.

Сфера на дейност

Работя в сферата на редките визуални изкуства за незрящи, тъй като самият аз след претърпяна автомобилна катастрофа съм полусляп. Сред тях попадат сетивната фотография (фотография за незрящи и слабовиждащи), както и стъклопис-живопис (рисуване на живопис върху стъкло).

През 2017 год. със съмишленици създадох Сдружение на творците с увреждания в България (СТУБ), което популяризира тези и други изкуства, правени от хора с различни увреждания. Освен това се снимам и като спец. масовка в различни кино и рекламни продукции и др.

Опитност при работа с проекти

Участие в различни изложби, включително и фотоизложби:

1. Ръководител и участник в проект „Феерия от мрак и светлина“, безвъзмездно финансиран от програма „Публики“, модул „Творческа намеса в дигитална и публична среда“ към Министерство на културата. В рамките на проекта се популяризират сетивната фотография и стъклописта (2021).

2. Участие в благотворителна изложба с творби на творци с увреждания и техни съмишленици, организирана по повод 113-годишнината от създаването на Ротари клубовете в България (СТУБ, 2018).

3. Участие в благотворителна изложба с творби на творци с увреждания в помещение на членове на Съюза на глухите в България в гр. София (СТУБ, 2018).

4. Участие във фотоизложба след завършване на сертификационен курс във фоайето на БНП-Париба и СГХГ (2016).

5. Изложба по случай 90 годишнината на Съюза на слепите в България, осъществена в Младежки театър „Н. Бинев“, във фоайето на Народното събрание, Европейския парламент и др. (2012).

Бих искал да участвам в още проекти, чрез които да подкрепям творците с увреждания и да давам поле на изява и място за гласност на чувствата и проблемите им чрез изкуствата.

Селекция / Награди / Резиденции

Участия в дузина изложби.  

Снимките и текстът са предоставени от потребителя. ArthuB не носи отговорност за истинността на предоставената информация.

Това съдържание е достъпно само за регистрирани потребители. Моля, влезте в своя потребителски профил .