ArthuB представя: Представителен духов квинтет на Опера Варна

Представителен Духов Квинтет на Опера Варна

Творческа биография

Представителен Духов Квинтет на Опера Варна е създаден в дните на пълна изолация. В състава на мини оркестъра са: Красимира Аскерлакова-флейта, Филип Тахмисян-обой, Радостин Златинов-кларинет, Лъчезар Апостолов-Валдхорна, Владимир Кръстев-фагот.

“Ние музикантите не можем да живеем без да творим. Музиката е като въздух и вода за нас. След разрешението да правим концерти, но в малки състави и пред малко публика, ние прегърнахме тази идея и с голямо нетърпение направихме няколко концерта на откритата СЦЕНА ЗАД ОПЕРАТА. Съставът бе от водачи-оркестранти, а организацията и идеите на всички нас.

Флейта, обой, кларинет, фагот и валдхорна е класически духов квинтет с огромни възможности. Много композитори от барока до съвремието пишат музика за този състав. Той е като един мини оркестър, но всеки инструмент е солист. Трудността и отговорността са много по-големи от тези в оркестъра.”

Представителен Духов Квинтет на Опера Варна участва с концерт в основната програма на XIV Фестивал за старинна музика, песен и танц “Stravaganza”. ArthuB е медиен партньор на събитието, което през 2021 се провежда в град Шабла.