ArthuB представя: Тереза Бракалова

Тереза Бракалова

Творческа биография

Със своя дълбок, красив и изящен мецосопран, Тереза Бракалова се нарежда сред онези изпълнители, които след всяко свое изпълнение оставят ярка следа в музикалния ни живот. Нейният творчески път започва още в Детския хор на БНР, където под палката на незабравимия академик Христо Недялков участва в концерти на наши престижни и международни сцени. Завършва магистърска степен в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при професор Реса Колева, а по- късно специализира при професор Благовеста Карнобатлова.

Лауреат е на наши и международни конкурси, сред които: Академичен конкурс „Цветана Дякович“, Национален конкурс „Г.З.Черкин“, Фестивал на руския класически и съвременен романс „Балканска романсиада“, Международен конкурс за опера и оперета „Hans Gabor“- Белведере и др. Участва в майсторските класове на Маестро Михаил Ангелов, Бруна Бальони, Лариса Гергиева и доц .д-р  Николай Моцов.

Богатият и глас и перфектна техника я правят еднакво  успешна  в мюзикала, камерната, класическата опера  и оперета. Забелязана е от режисьора Огнян Драганов, който я ангажира  за главната роля на Марчела в мюзикала „Казанова“ от композитора Георги Костов.

След успешния й дебют е поканена за солист на Държавна Опера Стара Загора, където прави забележителни роли като:  Ана в „Седемте смъртни гряха“ на Курт Вайл, „Процесът Мерилин Монро“ на Роналд Баумгартнер (премиера във Виена), Мадам Флора в ,, Медиумът“ от Меноти,  Антония в „Траян в Тракия“(световна примиера) на Андре Катели, Зулма в „Италианката в Алжир“ от Дж. Росини, Шабрак  в ,,Драгунет’’ от Жак Офенбах, Церлина в „Дон Жуан“ от Моцарт, Херцогинята от „Херцогинята от Чикаго” на И.Калман. Работила е с режисьорите Вера Немирова, Огнян Драганов, Румен Нейков, Мортен Роосен, Славчо Николов, Анри Кулев и др.

Срещата й с Албена Врачанска е интересна и свързана с нови бъдещи проекти. През 2019 дебютира в ролята на „Тя“(или жената) от операта „Ревност“ на композиторката, като световната премиера е в Люксембург и преминава с огромен успех. Следват покана за участие в новата опера на Албена Врачанска „Каменният гост“, както и няколко  концерта с  музиката на композиторката.

През месец юни 2021 Тереза Бракалова дебютира в ролята на Кармен, една от най-емблематичните вокални партии за мецоспран в едноимената опера на Жорж Бизе.

Тереза Бракалова участва в концерта “Любимата стара опера”, с който на 01.08.2021 се открива XIV Фестивал за старинна, музика, песен и танц “Stravaganza”. ArthuB е медиен партньор на събитието, което през 2021 се провежда в град Шабла.