Изложба „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ на Мартиан Табков

Откриване: 25 октомври, вторник, 18 ч., Галерия „Васка Емануилова“

В последните няколко години Мартиан Табков се утвърди като едно от младите имена в съвременната скулптура в България. Той получава класическо академично образование в Националната художествена академия, като развива своята работа в посоката на съвременното изкуство и интерес към обекта, материала, инсталацията. Произведенията му се разгръщат в пространството и създават смислова среда от множество отделни фигури и фрагменти.

Настоящата изложба в галерия „Васка Емануилова“ е свързана с идеята за архитектура на човешкия свят и на човешкото, както и нейните възможни трансформации и превъплъщения. Една част от представените творби авторът представя предварително в своето ателие през месец август тази година. По този начин, той изгражда задълбочена комуникация с публиката и надгражда първоначалната идея. В галерия „Васка Емануилова“ той включва нови твоби, специално създадени за изложбата, като разгръща първоначалната си концепция.

В изложбата виждаме антропоморфни керамични фигури поставени върху китеници или пък вписани в структури от метални кубове; дървета, изградени от жив (дървесен) материал, сглобени от отделни фагменти/парчета в загатнато кубистичен план в пространството; колони, наподобяващи натрупан органичен материал от гипс със солидни квадратни основи от бетон. Макар и хармонично поднесени на зрителя, съчетанията на всички тези елементи са неочаквани и контрастни.

За „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ авторът казва, че „в стремежа си да създадем все по-удобни и по-удобни условия за нашето битие, се отказваме от естествените си способности да се справяме с живота“. Изградената от Мартиан Табаков среда в Галерия „Васка Емануилова“ ни показва едно огледало на човешкото отчуждение и самота, скрити зад концепцията за комфорт.

Биография

Мартиан Табаков е художник, живеещ и работещ в София. Работи в различни сфери на изобразителното изкуство, като скулптурата, рисунката, инсталацията, звуковия обект и търси пресечните точки между тях. Участва и в театрални проекти като сценограф и музикант.

Завършава специалност скулптура в Националната художествена академия в София. Специализира в Антверпен, Белгия за една година. Участвал е в множество съвместни и самостоятелни изложби и проекти в България, като и в страни като: Австрия, Франция, Турция, Сърбия, Белгия, Чехия, Словакия. Има разширен интерес към работата в места, които не са предвидени за галерийни пространства.

Въпреки достигането до силна стилизация, един от първообразите в творчеството му е човешкото тяло. Фигурите му са представени най-често в динамични позиции, които пресъздават противопоставянето на желанието за живот със суровата и непредвидима обстановка, която може да ги погълне с лекота. В проектите си той често изгражда цялостна среда, целяща да покаже това взаимодействие.

Един от методите на работа е създаването предварително определен брой компоненти за дадена композиция, които впоследствие имат качеството да могат да бъдат свободно преподредени спрямо различните пространства за излагане. Това дава адаптивен характер на творбите и превръща всяко ново представяне на проектите в различна работа.