Проект „Какво мислиш за мен? (Приятелство чрез изкуства)“ на Арт център Арлекин

Какво мислиш за мен - Сдружение „Арлекин Арт“ прави възможно приятелството чрез обединяващата сила на изкуствата

Вече 25 години Сдружение „Арлекин Арт“ дава криле на млади таланти за полет към голямата сцена. През 2023-та – годината на своя четвъртвековен юбилей, творческата организация стартира реализацията на мащабна концепция, с която за пореден път ще докаже силата на своите каузи и послания. Младежи на възраст 13-17 години от отдалечени райони на страната ще имат възможността да се докоснат до културата и традициите на различни етноси като част от проекта „Какво мислиш за мен? (Приятелство чрез изкуства)“.

Идеята на Сдружение „Арлекин Арт“, в партньорство с Международна асоциация на театъра за деца и младежи Норвегия Assitej Norway, се фокусира върху основните аспекти на интеграцията чрез изкуства – театър, музика и танц.  Чрез проекта ще се отворят врати за нови публики, за сценични представления, базирани на различно етническо и културно наследство. Основна цел на проектната идея е да допринесе за подобряване на достъпа до изкуства и културни събития в отдалечени или райони съживявайки културния и социален живот на етническото население в малките населени места и предоставяне на възможност то да се докосне до модерното изкуство и чрез него да разкрие пред света самобитния си дух и култура.

Сценарий, преплитащ в себе си театър, музика и танц.

Заедно с местните читалища и училища, чрез срещи и разговори в семейна среда, участниците в проекта ще проучат самобитни истории, легенди и ритуали на етносите. 20-минутен документален филм ще запечата процеса на проучванията, който по своята същност ще представлява иновативно портфолио със забележителни примери на културното наследство на етносите. Най-добрите събрани истории ще бъдат използвани за сценарий на многопластов сценичен продукт, преплитащ в себе си театър, музика и танц. С пътуващи спектакли представлението ще достигне до публика с разнообразно етническо население. Представителите на различните етноси ще бъдат привлечени като активни участници – както като млади артисти, така и като публика.

Очаква се пътуващите спектакли и заключителното представление да привлекат около 1000 души публика.

Целеви групи и активни участници в събитията ще бъдат 65 души: 8 творци, 27 деца и младежи – участници в спектакъла и 30 деца от местните етнически общности. На финалния етап ще се организира заключително представление с кулинарна и етнографска изложба.

В проекта са включени дейности по създаване на стратегия за привличане на нови публики, програма за наставничество, приятелство между родители и деца, целящи преодоляване на различията чрез изкуство, програма за обучение в специфични умения на творците от „Арлекин“, културни календари на партньорите.

Със спектакъла Арт център „Арлекин“ – “Приказна Коледа”, стартира работата по международния културен проект “Какво мислиш за мен?” /Приятелство чрез изкуство/.

20.12.2022 – в концертната зала на Военноморски клуб – Варна, 19.00 часа с участието на повече от 90 млади таланти на Арт център”Арлекин” – герои от „Снежната царица“, „Джуджето и снежанките“, група коледари и СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ДЯДО КОЛЕДА!

плакат

Източник: Арт център „Арлекин“