Нов двуезичен брой на „Литературен вестник“ по повод Седмицата на италианския език по света

„Литературен вестник“, съвместно с Италианския културен институт в София, ще отбележи XXII Седмица на италианския език по света

Специалният двуезичен брой ще е  на италиански и български език и е озаглавен „Follow the #italiano“. Ще бъде посветен на тазгодишната тема на Седмицата, а именно „Италианският език и младите“.

Вестникът ще има две тематични ядра. Първото засяга езика на младите, преподаването на италиански език в българските училища и процесите, които характеризират говора на новите поколения. Второто хвърля светлина върху тенденция, все още непозната за наблюдателите на италианската литературна сцена, а именно за чуждестранните автори и емигрантите, творящи на италиански език.

За първи път вестникът отправя предизвикателство към млади студенти с конкурса „Четвърта корица”, който кани любителите на писането да се пробват в създаването на текстове по италианските заглавия на българското издателство „Лемур”. Младите ще трябва да изпратят своите анотации за книги на Стефания Аучи, Доменико Дара, Илария Тути, Марко Балцано, Катерина Бонвичини и Фулвио Луна Ромеро, а победителят ще бъде награден по време на представянето на италианския брой от жури, съставено от редакторския екип на вестника и издателството.

Представянето на броя ще се състои на 1 ноември 2022 от 18:00 във FOX book café (ул. „Уилям Гладстон“ 32, София) с вход свободен. Участие ще вземат главният редактор на „Литературен вестник“ Амелия Личева, Нина Серкова от 105 СУ „Атанас Далчев“ за езика на младите и изучаването на италиански у нас, както и Стилияна Милкова по повод сборника ѝ с разкази „Storia delle prime volte“ с онлайн включване.

Накрая на вечерта Соня Хачикян от изд. „Лемур“ ще обяви победителя на конкурса „Четвърта корица“. Модератор на събитието ще бъде преводачът и преподавател в катедра „Романистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Дария Карапеткова.