Велико Търново ще отбележи празника си с премиера на опера от австрийския композитор Хелмут Нойман

Aвстрийско- българското дружество в партньорство със Сдружение за изкуство и култура „Лилавият лебед“- Виена, Международно дружество „Елиас Канети“ гр. Русе, Сдружение на исландците в Австрия, представят на 19 март първото инсценирано произведение на австрийски композитор в България.

Премиерата е посветена на празника на Велико Търново, който се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Събитието е възможно благодарение на Драматичен Музикален Театър Константин Кисимов“ Велико Търново. Произведението е „Хората на Борг“на композитора Хелмут Нойман.

В бъдеще представлението ще се играе в Австрия-Виена и Исландия-Рейкявик. В постановката ще участват изтъкнати български и чуждестранни артисти.

За Хелмут Нойман

Проф. Д-р Хелмут Нойман  (роден на 29 май 1938 г. във Виена) е австрийски композитор, музикален педагог и виолончелист. Живее и работи в Исландия през 1959/1960 и 1962 до 1964 г. и остава силно свързан с контрастиращата страна в Арктическия кръг дори след завръщането си в Австрия. Като председател на Австрийско-исландското дружество, той планира и организира редица събития свързващи двете култури. За това той е отличен с редица високи държавни награди между които са Сребърен медал на честта за заслуги към Република Австрия ,Държавна награда за музика на Долна Австрия, Голям рицарски кръст на Исландския орден на сокола, Златен медал на честта за заслуги към провинция Долна Австрия, Голяма награда за заслуги към Федерална провинция Долна Австрия, Златен почетен медал за заслуги към Република Австрия.

Драматичен Музикален Театър „Константин Кисимов“ Велико Търново се превръща в платформа за този обмен между титани, в литературата и музиката, като в същото време
насочва светлините на прожекторите и погледите на културната общност и ценителите на висшето изкуство към себе, чрез тази премиера. Самият проект е на път да е и културно събитие в отношенията между България и Австрия и ги изведе на ново ниво, като патрон на събитието австрийския посланик в Р. България, Н. Пр. госпожа Андреа Икич-Бьом.

Либретото на операта e вдухновено от романа на Гунар Гунарсон. Той е най известния исландски автор- публикува множество книги и новели. Често в критиките за него се казва, че той обхваща демоничното вълшебство на островния северен свят, като в ясни щрихи описва хората и тяхната обусловена от времето твърдост, външна решителност и същевременно дълбоката чувствителност скрита под тази външност. В книгата „Хората на Борг“ авторът описва живота на един известен с достойнството и честолюбието си исландец. Неговите синове, тяхното обкръжение, както и дълбокото грехопадение е развито в един драматичен конфликт. Пред нас се разкрива живота и ролята на жената в изолираното островно общество на Исландия и въпреки недружелюбната природа жената в нейната роля успява да предаде вълшебството на живота. Особения талант на Гунар Гунарсон е да разкрие дълбоките връзки и многопластовите взаимоотношения на островитяните. Това е едно произведение което очарова с психологията си, красотата на описанието и търсенето на прошката.

Крайъгълен камък в замисъла е прошката. Именно тази тема привлича австрийския композитор Хелмут Нойманн да се заеме с превръщането на този шедьовър в музикална приказка.

В операта „Хората на Борг“, взимат участие 17 солисти.

Mениджър и вдъхновител на продукцията е д-р Александър Александров.

Боян Иванов е от изявените съвременни театрални режисьори, извоювал си творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина.
Роден е в Плевен. Завършва специалността „Театрознание” с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София, в класа на проф. Николай Йорданов. По-късно специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия), в майсторския клас на проф. Ханс Холман.
Постановките му се отличават с модерна визия и остра съвременна рефлексия на героите, ярък театрален рисунък, чрез който се изтласкват на преден план актуални социални проблеми на времето ни. Важен момент в неговите постановки са метафоричните обобщения за света, както и силните философско-нравствени внушения.
Поставял е спектакли е престижни театри в България и чужбина.
Като гост-режисьор има постановки в Германия, Украйна, Македония. Участвал в редица театрални лаборатории, уоркшопове и др.
В Русенския театър е поставил спектаклите „Луда крава”от Джон фон Дюфел (2005), „Лека нощ, мамо” от Марша Норман (2009), „Деликатно нещо е душата” от Димитър Динев (2010), „Следобедни игри” от Рома Майо (2014).
На 13 септември 2016 г. е и премиерата на неговата постановка „Жулиета” от Андраш Вишки.


Моника Борисова е родена в гр. Сливен и е един от многообещаващите таланти на българската художествена сцена.
През 2014 г. завършва „Рекламна графика“ в Художествена гимназия „Димитър Добрович“ в родния си град.
От 2014 до 2019 учи „Плакат и визуална кумуникация“ в Национална Художествена Академия.
През 2021 г. учи специалност „Компютърна анимация“ към Design Academy на “Нет ИТ” в гр. София.
През 2022 и 2023 г си сътрудничи със Сдружение „Арте Урбана Колектив“(целта на сдружението е внедряване на киното като изкуство в училищата)- в ролята на ментор в работилници за Стоп моушън анимация.
30.05-09.06. 2023 г – Участие в Erasmus+ Youth – Youth Exchange,Tornareccio (Chieti, Italy) в работилница за Стоп моушън ан имация
2017- 2019 – част от независимо сдружение от артисти “Четворкръг”.
Има участия в редица изложби и конкурси за авторски творби:
2019 – Участие в изложба на плакати, проект: анимирани плакати с добавена реалност, Сатиричен театър
„Алеко Константинов“
2018 – Участие в изложбата „Нов политически плакат“, Музей за социалистическо изкуство
2017 – Участие в изложба на плакати за постановката „Пилето“, Младежки театър „Николай Бинев
11-19.04.2023 г – Колаборация с диригент-композитор Бистра Диляноф в изложба-концерт, озаглавена “Пет начина да бъдеш”, вдъхновена от теориите на Неорайхианската Аналитична Психотелесна Терапия, в Музей “Борис Христов”, гр. София
2017 – Художник на корицата на “Наръчник за поетично митологизиране на града”, автор Захари Захариев
13.11.2021 г – Създаване илюстрации към коледната кампания за подпомагане на Народно читалище “Синева – 2020”, с. Синеморец
27.02.2021 г Изложба на авторски илюстрации към събитието на Crazy Diamond – PRE-SPRING MARKET , подкрепящо каузата на Фондация “Конкордия България”, която от години подкрепя деца и семейства от уязвими и рискови групи
2023 г – Създаване на „Серия илюстрации посветени на оперни и балетни спектакли за: vienna opera ticket (A&A Konzertagntur Vienna),
2020-2023 – Художник на декори към различни филмови продукции към Киноцентър „Бояна“
Бистра Диляноф е родена в гр. София и учи пиано от 7-годишна възраст. Последователно учи педагогика, оперно пеене, пиано, музикознание и орган в АМТИИ гр. Пловдив, Franz Schubert Konservatorium, Universität Wien – Faкultät für Musikwissenschaft и Diözesankonservatorium für Kirchenmusik. Асистира и взима уроци по композиция от известния австрийски композитор и музиколог проф. Хелмут Нойман, и дирижиране при акад. проф. Васил Казанджиев.
Бистра Диляноф има дългогодишен професионален опит като диригент, продуцент, пианист и педагог. До момента има издадени пет авторски компактдиска като диригент, композитор и пианист: Антология на Трета Виенска школа 1 и 2, Klangfarben, Musik in Gustav Adolf Kirche. Основател и
диригент на международния оркестър Австро-Български Артпроект, съосновател на Международното общество за Мелодрама и на Klangrehe Institut Wien.
Участвала е на конференции и композиторски форуми в Австрия, Чехия, Словакия и Италия