Национална изложба биенале „Тенец” 2023

Община Монтана обявява Националната изложба биенале „Тенец”. От 1 до 15 септември 2023 г. ще се приемат творби за участие в петото му издание.

Биеналето е посветено на писателя Йордан Радичков.

Актуализираният правилник на биеналето предвижда присъждането на седем награди. Най-високото отличие – награда на името на Йордан Радичков от Община Монтана, е в размер на 3000 лв. Тя ще бъде присъдена на произведение, свързано с творчеството на Радичков и духа на Северозапада. Победителите в разделите „Живопис“ и „Скулптура“ ще получат награди от 2000 лв., а тези в разделите „Графика“ и „Приложни изкуства“ – по 1000 лв. Със същата парична сума, осигурена от Сдружение „Приятели на Радичков”, ще бъде поощрен и млад автор /до 30 години/. Наградата на Съюза на българските художници е 1200 лв. Отличените автори ще получат плакет и почетен диплом.

За участие в биеналето се приемат творби, създадени през последните три години. Изрично е изискването да не са участвали и награждавани в други изложби и конкурси. Авторите могат да представят до три творби от всеки раздел.

Изложбата с отличените творби ще бъде открита на 6 октомври 2023 г. (петък) в художествена галерия „Кирил Петров” (раздел „Живопис” и „Скулптура“) и в експозиционна зала „Кутловица” (за раздели „Графика” и „Приложни изкуства”).

Националната изложба биенале „Тенец” се провежда от 2014 г. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници /СБХ/, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана, Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана.

Правилник  и заявка за участие: тук

Това съдържание е достъпно само за регистрирани потребители. Моля, влезте в своя потребителски профил .