Пловдивско певческо дружество “Ангел Букорещлиев” набира членове

Прослушванията ще се провеждат всеки понеделник и сряда от 18:00 ч., на адрес ул. „Ангел Букорещлиев“ № 18.

Първият светски хор в България обявява отворена покана за членове-хористи. Певческо Дружество Ангел Букорещлиев кани любители, професионалисти, хора с различни професии, както и почитатели на хубавата музика, без ограничения във възрастта, за участие в състава на хора.

Дружеството води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителският мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество.

Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“.

Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

Илиян Тиганев е с диплома за висше образование от Пловдивската академия – АМТИИ “Проф. А. Диамандиев”, която завършва с отличие, и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Създава собствена певческа формация – ПФ „Слънчеви гласове“, на която е диригент от 4 години.

Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката. Според Илиян Тиганев това е начин на живот без напрежение и умора. Целта му е да предаде на хората чудото на прекрасните емоции, които носи това изкуство. С желание младият диригент отделя специално време на всички желаещи да се включат в това приключение.

Всеки, който проявява интерес, може да попълни онлайн формуляр за кандидатстване.

Повече информация за дружеството може да намерите на техния уебсайт.