Сесия за набиране на проекти по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“

Започва набирането на проекти по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от Културния календар

Община Пловдив чрез отдел „Култура, археология и културно наследство“ обявява сесия за набиране на проекти по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. Всяка година срокът за подаване на пакета документи е от 1 до 15 юли.
Формулярите за кандидатстване са публикувани целогодишно и могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив http://www.plovdiv.bg, в раздел „Култура“, в публикацията „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив“, К4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Финансирането е в размер на до 800 лева за стихосбирка и до 3500 лв. за белетристична творба. По този компонент се финансират разходи за авторски хонорари, редакторска и коректорска дейност, дизайн.

 

Важно: По този компонент се финансира подготовката до етап „електронна книга в PDF“ на творби в област: художествена литература (стихосбирка, сборник разкази, роман, драматургия, книга за деца), литературна критика, литературна история, литературоведско изследване, монография, литературна анкета; историческа литература; краезнание; изкуствознание; културология; други (вече издавани творби, важни за Пловдив) по реда и условията на чл.31 до чл.36 от Наредбата.

Могат да кандидатстват издателства, които представят пловдивски писатели или важни за града издания.

Документи за финансиране ще се приемат от 1 до 15 юли 2022г. в деловодството на Община Пловдив на адрес пл. „Стефан Стамболов“ №1 с кореспондент отдел „Култура, археология и културно наследство“ за Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.
Документи се приемат и по електронен път на адрес: culture@plovdiv.bg, подписани с електронен подпис на кандидатстващото за финансиране юридическо лице.

Припомняме, че през изминалата 2021 г. по Компонент 4 бяха финансирани 7 книги:
„Пловдивска театрална хроника“ на „Издателство Жанет 45“ ООД-
„Социалистическият реализъм и българското изкуство“ на Светлана Куюмджиева, Институт за изследване на изкуствата – БАН
„Недко Итинов – магия в багри“ на Мариана Итинова, „Колор принт БГ“ ЕООД
„Наръчник на щастливия землянин“ на Николай Илчевски, „Алитеа“ ЕООД
„Обрат-но в себе си“ на Екатерина Костова, „Издателство Жанет 45“ ООД
„Сюжети от архивите“ на Недялка Петрова, ЕТ „Издателство Летера –НФ“
„Мопсът на Вазов“ на Владислав Христов, „Издателство ЕРГО“ ЕООД

Отдел „Култура, археология и културно наследство“ пожелава успех на пловдивските автори и на техните издатели!