Проект Open Windows кани немски художници в София

© Birgit Hölmer

Немски художници ще се запознаят с местната арт сцена

Проектът Open Windows е платформа за срещи и културен обмен, която разкрива възможности за нови художествени експерименти и създаване на устойчива международна мрежа.

В резултат на сътрудничеството между галерия „Структура“, Гьоте-институт България и независимия проект ROAM, Берлин, немски художници ще останат в София, за да се запознаят с местната арт сцена, нейните основни участници и обществено-политическата ситуация. Проектите, създадени по време на тази артистична резиденция, ще бъдат предназначени за витрините на галерията. Те ще се виждат и от улицата, като по този начин минувачите ще бъдат ненатрапчиво въвлечени в света на изкуството.

Април 2022

Първият избран художник е Биргит Хьолмер. Официалното откриване на нейната инсталация е в сряда, 13 април, 18:00-20:00 ч. в галерия „Структура“.

Биргит Хьолмер е немска художничка, която в момента живее в Берлин. След като учи графичен дизайн във Fachhochschule Münster, завършва Академията по изкуствата в Мюнстер. От 2017 г. преподава рисуване в UdK Berlin. В работата си често тематизира теми като джентрификацията и развитието на кварталите и градовете. Използвайки изрязани стикери, които поставя върху различни витрини из града, тя създава геометрични, 3D-подобни картини върху стъклените прозорци. Нейните творби са лесно разпознаваеми и могат да се възприемат както от вътрешната страна на пространството, в което са поставени, така и от улицата отвън.

Юни 2022

Вторият артист ще бъде Джейн Гарбърт. Учила е културология в Европейския университет Виадрина, като през 2019 г. завършва UdK в класа на Кристин Стрейли. Творбите й също са силно свързани с развитието и ежедневието в големите градове, но фокусът е основно върху материалите, заобикалящи ни по улиците. Очарована е от строителни обекти и индустриални пейзажи.

Септември 2022

Третият артист е Алисън Дарби. Родена в Белгия, но в момента базирана в Берлин. През 2018 г. завършва Изящни изкуства в UdK в класа на проф. Манфред Пернис. В творбите си често разглежда историята, настоящето и бъдещето на кварталите и жилищните зони, като изследва и акцентира върху социално-икономическите структури, определящи архитектурния дизайн, който ни заобикаля в ежедневието.

Източник: Гьоте Институт