46-та национална изложба на българската карикатура от 15-ти до 30-ти юли в НДК

Изложбата ще се проведе между 15 и 30 юли 2021 г. във фоайе Запад на НДК.

Секция „Карикатура” към Съюза на българските художници и Национален дворец на културата представят „46-та национална изложба на българската карикатура“, която ще се проведе между 15 и 30 юли 2021 г. във фоайе Запад на НДК.

Изложбата е ежегодно и обичано от публиката събитие – преглед на постиженията на съвременните български художници, работещи в областта на карикатурата. НДК е традиционен домакин на събитието, а тази година то е и част от инициативите по повод 40 години от създаването му.

Идеята на експозицията е преди всичко да провокира и забавлява своите зрители.

Тя цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България, както и да допринася за популяризиране творчеството на българските карикатуристи, които и тази година бяха отличени с редица награди в страната и в чужбина.

В изложбата са представени произведения на повече от 30 съвременни български автори, създадени от 1 април 2020 до днес. Освен карикатури и шаржове на известни личности, в изложбата могат да се видят сатирични рисунки, дигитална графика, живопис.

Наградите ще бъдат обявени по време на официалното откриване на 15.07.21

Темите, както винаги са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата като основен “вдъхновител”, но не липсват и произведения на футболна и еротична тематика.

Жури в състав: Стоян Дечев, Валери Александров – Валекс, Диляна Николова, Любомир Михайлов, Светлин Стефанов, ще определи наградите на СБХ и секция „Карикатура”, както и авторитетната награда на Столична община, учредена в памет на големия български художник Доньо Донев.

Всички награди ще бъдат обявени по време на официалното откриване – на 15 юли 2021 от  18.00 часа, НДК, фоайе Запад, вход А4

Източник: НДК