Алея на книгата в София идва с „Горчиво вино 2021“ и четене в памет на Евтим Евтимов

От 6 до 12 септември в пешеходната част на бул. „Витоша“ ще се проведе Алея на книгата – София.

Наред с предлагане на хитовата и най-нова продукция на издателствата се очертава наситена културна програма.

По време на Алеята по традиция ще се връчат наградите от Националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино"

Утвърдени български поети ще се включат в поетично четене в памет на Евтим Евтимов. Събитието е на 8 септември, сряда, от 18 ч. в жълтата шатра на Литературния кът, близо до пресечката на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“.

Половин час преди това, от 17.30 ч., същия ден, Добромир Банев ще раздава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Персей“ – № 22 (пресечката с ул. „Гладстон“). Той ще се включи с нови, непубликувани стихове в литературното четене в памет на класика на любовната лирика Евтим Евтимов. В четенето ще участват и Венко Евтимов, Костадин Филипов, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов, Катя Кремзер, Петя Хантова, Виктория Катранова, както и наградените в осмото издание на поетичния конкурс, които ще прочетат отличените си творби.

Националният конкурс за любовна лирика “Горчиво вино” (който е анонимен и така дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни поети) бе създаден през 2014 г. по случай 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914” в Петрич и 80-годишния юбилей на Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него започва творческия си път Евтим Евтимов.

Организирани са срещи с писатели и преводачи

От САЩ пристига професорът от университета в Ориндж Каунти – Атанас Раденски, който ще представя второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ на 7 септември (вторник), от 18:00 ч., в шатра № 22.

За Алея на книгата ще дойде и любимият автор на младите читатели в Северна Македония – Горян Петревски. На 10 септември (петък), от 19:00 ч., в жълтата шатра на Литературния кът той ще представи романите си „Марта“ и „Сама“, посветени на първата любов и порастването. До момента „Марта“ има 21 издания в Република Северна Македония, което я прави една от най-продаваните книги в страната.

На 11 септември (събота) ще бъдат представени от преводачите им два изключително успешни сред читателите и получили големи литературни награди книги. От 17:00 в шатра № 22 на фокус ще бъде романът „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от финландската писателка Мария Турчаниноф – история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за страх и извисяване. Представя Галина Узунова.

Същия ден от 18:00 ч. в Литературния кът преводачката Анета Данчева-Манолова ще разкаже любопитни неща за „Братя“ – шедьовъра на белгийския фламандски писател Барт Муярт. Тази модерна класика за всички възрасти, преведена на повече от 20 езика, спечели най-голямата награда в света, присъждана за книги за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.