Честване на 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора

Източник: Община Кюстендил

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ подготвя тържествено честване на 140 години от рождението на своя патрон с изцяло нова експозиция.

На 1 февруари 2022 година ще бъдат отбелязани 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора. На тази дата ще се състои и връчването на националната награда за живопис на името на Майстора.

За годишнината, която е събитието на 2022 година, ще бъдат експонирани около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба, като всички те са собственост на Галерията. За целта са реставрирани 55 произведения на Майстора и 280 са рамкирани. Около ¾ от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Ще бъдат представени подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет на брой – непоказвани негови творби.

Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ на 1 февруари, в деня на неговото рождение.

Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 – от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година.

От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата.

Програмата за честването:

15:00
Поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора и посещение на къщата музей в село Шищковци
16:00
Поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил
16:15
Концерт класическа музика I част
Росица Бояджиева-Вълева – флейта
Симеон Кирков – виола
17:00
Откриване изложба на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2021 г.
17:30
Церемония по връчване на Националната награда за живопис на новия лауреат
18:00
Откриване на юбилейната изложба, посветена на 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров – Майстора
18:30
Концерт класическа музика II част

Източник: ХГ „Владимир Димитров – Майстора“