„ЧЕТИРИ СЕЗОНА” и „НОЩ В НЮ ЙОРК”- новите заглавия в репертоара на Балета на Старозагорската опера

Източник: Държавна опера-Стара Загора

Балетните премиери в Старозагорската опера са на 25 и 26 февруари.

Балетът на Старозагорската опера ще зарадва своите многобройни почитатели с премиерата на двата едноактни балетни спектакъла „Четири сезона” по музиката на Антонио Вивалди и „Нощ в Ню Йорк” по музиката на легендарния Франк Синатра. Италианската примабалерина и хореограф с международно признание Сабрина Боско поставя за първи път в България по покана на художествения ръководител на балета Силвия Томова. Талантливата хореографка е автор и на костюмите на спектаклите, които са ушити в шивашкото ателие на театъра. Мултимедията и сценографията са дело на Ариана Пинна. Асистент-хореограф Ромина Славова, репетитор Пенка Димитрова. В спектаклите участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера.

„Четири сезона”

Сабрина Боско създава „Четири сезона” в неокласичен стил. Деликатното сценично решение черпи вдъхновение от разцъфналите пейзажи, които представят годишните времена. Редуващите се танцови сцени /групи, па де дьо, па де троа, сола/ са рамкирани от красивите изображения и цветовете на сезоните. Искрящ танц, поднесен върху пленителната музика на Вивалди.

„Нощ в Ню Йорк”

„Нощ в Ню Йорк” е в стил неокласика, а сценографията загатва автентичната Ню Йоркска обстановка в годините на иконата Франк Синатра. Хореографската концепция на Сабрина Боско се базира на идеята да се приведат в движение въздействащите думи на любов, пазени в американските песни и изпълнени  от най-брилянтните гласове на американската култура. В нощна атмосфера, романтиката, шикозните костюми и чара на танцьорите се носят в редуващи се картини, които въвличат публиката в цялата емоционално наситена среда, през истински внушителните моменти и скок в миналото на един град-мечта като Ню Йорк.” – споделя хореографката Сабрина Боско.

Сабрина Боско

САБРИНА БОСКО учи и завършва балет в Националното балетно училище в Хавана, Куба и в Танцовата академия на Teatro Nuovo в Торино. Веднага след дипломирането си тя е ангажирана в Deutsche Oper Berlin, следват ангажименти като солистка в немските театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия танцува в постановките на Teatro Nuovo в Торино и си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в Deutsche Oper am Rhein в Дюселдорф, където тя развива нови знания и увеличава своя артистичен опит. Работи в  балета на Фолксопер-Виена, а след това постъпва като репетитор във Виенската опера под ръководството на Гюла Харангозо.
След покана през 2006 година от Оперния Театър в Рим – от великата италианска примабалерина Карла Фрачи, за постановката на балета “Ромео и Жулиета”, тя се съгласява да остане на постоянна работа като балетмайстор и като нейна асистентка.
Сабрина Боско продължава да работи в чужбина в сътрудничество както с Държавната Опера във Виена, така и с Операта в Лайпциг. Артистичен директор е на:  Академия “Scuola Danza”, на “Нео-класически балет” /Млади изпълнители/, на Международния конкурс за танци-Келн, на конкурса Festival Internazionale della danza e delle danze. През юни 2016 тя получава приза “Schiaccianoci d`oro” в категорията за танцово образование “за умението й да формира млади таланти и да усъвършенства професионални танцьори”. През 2018 получава още една награда за заслуги в танцовата педагогика от “Grugliasco in Danza” и от региона Пиемонте. Печели наградите “Най-добър Учител” на международните конкурси и събития: “Международния конкурс за танцови изпълнители Хелиос 2019”, “Да танцувам в Албания 2019” и ГМТК – Глобален Международен Танцов Конкурс 2019 /Уенжу, Китай/, където тя е и президент на Комитета на Журито.
Поставя в Сърбия, Македония, Германия, Италия, предстои й ангажимент като хореограф в Чехия.

Източник: Държавна опера-Стара Загора