Детски представления на театър “Весел” – подарък за празника на Велико Търново

Представленията ще са на 20 март от 11,00 и 16,00 ч.

Община Велико Търново подарява на децата и техните родители най-новия спектакъл на Театър ВЕСЕЛ – „Русалка“. Събитието се посвещава на Празника на старата столица, а представленията ще са на 20 март от 11,00 и 16,00 ч. в Художествена галерия „Борис Денев“ в парк „Асеневци“. „Русалка“ е спектакъл за семейна публика с деца над 7-годишна възраст. Входът е свободен

Легендата за Лорелай

Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството.

„Русалка“ е дело на звезден постановъчен екип, носител на наградата „Икар“ 2020 за куклен спектакъл. Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда – „Легенда за Лорелай“. Драматизацията и постановката са осъществени от популярния у нас и зад граница режисьор Тодор Вълов. Търновският куклен театър е известен с участията си в международни фестивали на три континента с режисираните от него спектакли „Храбрият оловен войник“ и „Принцесата и граховото зърно“. „Русалка“ е третата му постановка на сцената на Театър ВЕСЕЛ. Сценографията и куклите са сътворени от Наталия Гочева – един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на носителя на театрална награда „Аскеер“ за 1996, композитора Пламен Мирчев-Мирона. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев. Продуцент е Театър ВЕСЕЛ.                                            

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и с любезното съдействие на Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица.

Източник: театър ВЕСЕЛ