Динамичен артсезон за куклениците от Театър ВЕСЕЛ

Снимки: Куклен театър ВЕСЕЛ

В афиша на търновската трупа има постановки по класически творби, както и пиеси със съвременен сюжет.

Куклен театър ВЕСЕЛ вече 23 години възпитава и забавлява малки и големи със своя богат и разнообразен репертоар. Част от тях се играят на различни езици, заради многобройните участия на театъра в престижни форуми у нас и в чужбина.

И през 2021 година Куклен театър ВЕСЕЛ продължава да печели за каузата на театъра зрители от три поколения.

Проектът „Театър за всекиго – вълшебство, което изгражда” се реализира в началото на 2021 г. в партньорство с общините Антоново, Горна Оряховица, Павликени и Велико Търново. Той бе насочен към най-малките, децата, респективно и към изграждане на нови публики. Потребностите за общуване с достъпно изкуство, създаването на емоционална среда за общуване с неговите създатели, разширяването на въображението и креативността им, провокира детската фантазия и възприятие.

Елка Баланова и Веселин Василев представиха спектакъла „Телефон 112…Позвъни!“. Аудиторията се наслади на таланта на актьорите от Театър ВЕСЕЛ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Търновските кукленици се отзоваха и на поканата за участие в поредното издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Подбраното от домакините заглавие от репертоара на ВЕСЕЛ  –  „Принцесата и граховото зърно“ – е едно от най-популярните фестивални представления на театралната формация.

Ценителите на театралното изкуство от Велико Търново и гостите на града се насладиха на богата палитра от детски спектакли, включени в третото издание на Международния театралния фестивал “Лято, кукли и приятели” 2021. Събитието (част от културния календар на града), организирано от Куклен театър ВЕСЕЛ и финансирано от Община Велико Търново, представи спектакли на държавни театри и независими театрални формации с актьори от Естония и България. „Празник по никое време“ е спектакълът, с който търновци се представиха на театралния форум.

Настоящата година е свързана с още едно събитие – 20 години от премиерата на „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е представял Велико Търново и България не само в Европа, но и в Азия и Африка. Актьорският екип е играл представлението и на испански, руски, румънски и турски език. Представянето на спектакъла в селищата от региона през септември е събитие по програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново за 2021 година.

С „Пингвинчето Фраки“ търновските кукленици откриха Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово, а с „Не се предавай!“ взеха участие в кампанията в подкрепа за възстановяването на Клуба на дейците на културата в старата столица.

В началото на октомври Театър ВЕСЕЛ взе участие в десетото юбилейно издание на Международния театрален фестивал „Забранено за възрастни“ в Смолян. Спектакълът, с който трупата се представи на форума в Родопите, е „Принцесата и граховото зърно“. 

В афиша на търновския куклен театър ще се появи още едно класическо заглавие – „Легенда за Лорелай“. Творческият екип, който създава новата сценична творба, е носител на наградата „Икар“ 2020 за най-добър куклено-театрален спектакъл. Премиерата ще се състои през декември с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и Хотел „Меридиан Болярски“ – Велико Търново.

Източник: Куклен театър ВЕСЕЛ