Дни на японската култура в Столична библиотека

Снимки: Столична библиотека

За 32-и път в България се откриват Дните на японската култура

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Япония в Р. България и клуб “Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”, в които традиционно участват членове на Сдружение за икебана “Кагецу” и Столична библиотека. Библиотеката на София е постоянен партньор и съорганизатор на различни културни инициативи на Дните на японската култура.

Всяка година изложбите на членовете на школата “Кагецу“ се очакват с нетърпение от гражданите и гостите на столицата. В рамките на Дните могат да се наблюдават демонстрации по изработване на цветни композиции, където „Цветята придобиват човешки вид в икебана“ по думите на основателя на школата Софу Тешигахара.

Столична библиотека показва колекции, посветени на историята, обичаите и културата на Япония.

Тази година в  Дните на японската култура Столична библиотека представя  оригинална експозиция от книги на известни японски автори, както и ценни български и чужди издания от своите колекции, посветени на историята, обичаите и културата на тази уникална страна.

Официалното откриване на изложбата „Силата на цветята“ е на 25 септември 2021 г. от 14.00 ч. в галерия “София” на Столична библиотека при спазване на всички противоепидемични мерки. Веднага след официалното откриване на изложбата присъстващите ще могат да видят и демонстрациите. Изложбата ще продължи до 28 септември т.г.

Източник: Столична библиотека