Дуo от Виенската филхармония с музикално турне в България

Снимки: Шри Чинмой център

Музикалното турне в България е посветено на Международния ден на йога

На 18-ти, 19-ти и 20-ти юни градовете София, Пловдив и Варна ще бъдат домакини на kласически музикален концерт в изпълнение на семейното дуо Eufonia от Виена: Шамита Ахенбах-Кьониг (виолончело) и Дохай Ахенбах (цигулка).

 

Дуото ще ни поднесe одухотворената музика на маестро Шри Чинмой, пленително аранжирана в класически музикален прочит. Класически школуваните музиканти с лекота съчетават традицията на Запада с медитативния и йогически начин на композиране на Изтока, потапяйки ни в музика, която е красива, мощна и едновременно с това спокойна.

 

Посланието на всяко едно изпълнение е искрен израз на силния стремеж на душата. Прекрасната музика на неповторимото 200-годишно виолончело и виртуозните звуци на цигулката са обещание за едно уникално мелодично пътешествие.

Програма на турнето

СОФИЯ 

18-ти юни 2021, 19:30 ч.

Зала „Оборище 5“ – ул. Оборище 5

 

ПЛОВДИВ 

19-ти юни 2021, 19:00 ч.

Етнографски музей – ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 2

 

ВАРНА 

20-ти юни 2021, 18:00 ч.

Радио Варна, Концертно студио –  бул. „Приморски“ 22

 

Събитията са с вход Свободен.

Организатор е Шри Чинмой център – България.

Философията на Шри Чинмой център е проста – за да имаме свят на разбирателство и мир, трябва първо да започнем със себе си. Когато всеки човек има повече мир, светлина и радост, тогава цялото човечеството ще живее по-хармонично. По тази причина Шри Чиномой центровете организират духовни, културни, музикални, спортни и благотворителни събития по цял свят.

Концертът е вдъхновен от духовния учител Шри Чинмой – той винаги се е определял като “ученик на мира.” 

Той е Учител по медитация – хилядолетната традиция на йога, но същевременно и модерен музикант, композитор, художник и писател, признат по цял свят.

През 1970 г., по покана на Генералния секретар на ООН, У Тан, той вдъхва живот на “Медитация за мир в Организацията на Обединените нации” в Ню Йорк, където живее от 1964 г., след като напуска Индия.

До смъртта си той редовно провежда седмични медитации и молитвени срещи.

За Шри Чинмой музиката е един от най-лесните и преки начини да упъти слушателя към откриването на неговото собствено вътрешно богатство. Запалва ентусиазма у хора от различни култури и религии и предлага мигове на дълбок вътрешен мир, тишина и хармония.

Градовете София, Пловдив и Варна ще имат прекрасната възможност да се насладят на музикални аранжименти, богати на дълбочина, които насърчават слушателя да се слее с магичната атмосфера и да сподели мигове на завладяваща вътрешна красота, или както казва маестро Шри Чинмой:

Сърцето ми е изпълнено с благодарност към музиката, защото тя непрестанно ме държи в съзвучие с моето вселенско аз.

За седма поредна година в България се чества Международния ден на йога.

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. заради всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Едновременно с това школите по йога както в София, така и в цялата страна, ще отбележат празника по свой специфичен начин със събития, продължаващи през целия месец юни, като голяма част от тях ще бъдат онлайн. Те ще могат да бъдат гледани на фейсбук и на уебстраницата на Международния ден на йога – България.

Честванията на Международният ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана.

Eufonia Duo Wien

Eufonia Duo Wien са семейно дуо, гостувало на международния фестивал в Бодензее, международния фестивал в Брегенц; включено е и в абонаментните концерти във Виена Концертхаус. Участвали са в различни международни летни фестивали и концертни поредици в Германия, Австрия, Италия и САЩ.

Изнасят благотворителни концерти за движението на Каритас хоспис и свирят за възрастни хора, следвайки идеята на Йехуди Менухин за „Жива музика сега“.

Често гости са в поредица от концерти, организирани от Музея за приложни изкуства в Geymüllerschlössl във Виена.

Стефан Ахенбах - Дохай

Учи цигулка и камерна музика в родния си град Фридрихсхафен, а след това и в консерваторията във Форарлберг при проф. Роланд Балдини.

Стефан Ахенбах се изявява във всички големи градове на Европа и в чужбина, както в ролята си на първа цигулка с Виенския симфоничен оркестър, така и като камерен музикант.

Между 1993 и 1997 г. той е член на триото на Wiener Mozart (пиано трио), изнася концерти в такива известни концертни зали като Виенския концерт, Варшавската филхармония и Концертните къщи в Пекин и Шанхай.

Още от младите си години Стефан се интересува от изработката на цигулки и му е даден шанс от производителя Юрген фон Ститенкрон сам да направи цигулка. Дори днес той все още се възхищава, виждайки как се  създава нов инструмент. Стефан свири на цигулка от този майстор от 2002 година.

Шамита Ахенбах-Кьониг

Получава уроци по виолончело в родния си град Брегенц и в консерваторията във Форарлберг при проф. Пенелопе Гюнтер. По-нататъшно обучение преминава в музикалните университети в Залцбург и Виена и в университета Konservatorium Wien при проф. Йончо Байров, където завършва с отличие. Тя работи като музикант на свободна практика и често е канена да свири с различни ансамбли, като Радиосимфоничния оркестър на Виена, Виенския концерт-Верейн и Виенските солисти на Бах.

Тя участва в концерти за камерна музика заедно с членове на Виенския симфоничен оркестър на фестивала в Брегенц. По покана на Ватикана изнася концерт за папа Йоан Павел II като част от камерен ансамбъл през 1993 г.

Шамита преподава виолончело и държи рекорд на Гинес за непрекъснато свирене на този инструмент в продължение на 24 часа. Тя свири на виолончело, изработено от Себастиан Далингер, Виена, през 1793 година.

Организатор на събитието: Шри Чинмой център – България

Източник: Шри Чинмой център – България